POVEĆANJE KAPACITETA

Krenula javna rasprava o TE Plomin C

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 11:48
  • Objavljeno 20.10.2011 u 11:48
termoelektrana plomin

termoelektrana plomin

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavili su da je jučer otvorena javna rasprava o planiranom zahvatu rekonstrukcije TE Plomin – zamjena postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, a koja će trajati do 18. studenoga

'Od 19. listopada do 18. studenog 2011. traje javna rasprava o studiji o utjecaju na okoliš, zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko-tehnološkom rješenju za zahvat Rekonstrukcija TE Plomin – zamjena postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta', objavio je HEP na svojim internet stranicama.

'Svrha zahvata je izgradnja dugoročno sigurnog i stabilnog izvora električne energije. Zamjenski blok imat će snagu 500 megavata (MW) na generatoru, umjesto postojećih 125 MW. Ovom rekonstrukcijom će umjesto današnjih 335 MW instalirane snage na lokaciji biti 710 MW', ističu iz HEP-a i dodaju da je ulazak u pogon zamjenskog bloka planiran po izlasku iz pogona bloka TE Plomin 1

Javnosti je cjelovita dokumentacija dostupna u službenim prostorima Grada Labina, Općine Kršan i Istarske županije u Puli, a sažetak studije objavljen je na internet stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Istarske županije.

Javna izlaganja o planiranom zahvatu najavljena su za 27. listopada u Plomin Luci te 28. listopada u gradu Labinu.

Hrvatska je Vlada početkom travnja prošle godine donijela zaključak o utvrđivanju prioriteta izgradnje elektroenergetskih građevina, a među te prioritete svrstana je i dogradnja kapaciteta na lokaciji TE Plomin.

Vrijednost investicije u TE Plomin C procjenjuje se na 800 milijuna eura, a, po podacima iz sažetka studije, može se očekivati i do 50 postotni udio domaće industrije

Izgradnja TE Plomin C trajat će okvirno 40 mjeseci (ne računajući puštanje u pogon), odnosno 46 mjeseci (s puštanjem u pogon). Već u roku od nekoliko mjeseci broj radnika na gradilištu doseći će brojku 500, a u maksimumu koji bi mogao trajati i godinu dana na gradilištu će biti 1.250-1.300 radnika, neki su od podataka iz sažetka studije utjecaja na okoliš, koju je izradila tvrtka Ekonerg.

Po podacima iz sažetka, godišnja bi proizvodnja novog bloka na pragu elektrane, pri 7600 sati pogona, bila 3,6-2,7 tisuća gigavatsati, a godišnje bi trošio 1,1 milijun tona ugljena koji će stizati morskim putem, brodovima u Plominski zaljev.

I TE Plomin C koristio bi uvozni ugljen istih karakteristika kao i za TE Plomin 2, a za potrebe oba ta postrojenja predviđena je zamjena otvorenog odlagališta zatvorenim spremištem, silosima za ugljen. Predviđena su četiri silosa, svaki kapaciteta do 100.000 tona, a do novih se silosa ugljen može dopremati na postojeći način, navodi se u studiji.

U prošloj je godini u Hrvatskoj iz ugljena bilo pokriveno 12 posto potreba za električnom energijom, a očekuje se da, uz proizvodnju TE Plomin C, udjel termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj u 2016. godini bude oko 22 posto, navodi se uz ostalo u sažetku studije u kojem se detaljnije iznose i podaci o stanju okoliša, prijedlog mjera zaštite okoliša tijekom gradnje i korištenja (mjere zaštite tla, voda, zraka, krajobraza, vezano uz otpad i zaštitu od buke, kao i mjere za sprečavanje velikih nesreća koje uključuju opasne tvari) te prijedlog programa praćenja stanja okoliša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi