STUDENTSKI KREDITI

Kreditom do znanja. Zašto ne?

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 19.08.2012 19:52
  • Objavljeno 20.08.2012 u 08:00
Studenti nastava

Studenti nastava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Sop

Želite studirati, a nemate dovoljno novca? Ne gubite nadu, problem možete riješiti podizanjem kredita. Njime možete pokriti školarinu i troškove života tijekom studija, a povrat kredita nastupa tek nakon završetka školovanja. Zvuči super, ali vodite računa da su kamate prilično visoke pa studiranje na kredit nije jeftino. Stoga je važno dobro odvagnuti visinu kredita jer vam financijske obveze mogu ozbiljno narušiti budući životni standard

Studentske kredite nudi većina hrvatskih banaka. Ti su krediti strogo namjenski i mogu ih koristi redovni i izvanredni studenti isključivo za plaćanje školarine i pokrivanje troškova života za vrijeme studiranja. Krediti za plaćanje školarine koriste se jednokratno, dok se krediti za pokrivanje troškova studija obično isplaćuju u mjesečnim tranšama tijekom studiranja.

Razdoblje korištenja kredita ovisi o trajanju studiranja, ali ga banke obično ograničavaju na trajanje redovnog studija (do šest godina) što znači da ne toleriraju vječne studente. Glavnica kredita otplaćuje se nakon završetka studija ili njegova prekida, a za vrijeme studiranja obično se plaća samo kamata, koja se podmiruje iz odobrenih kreditnih sredstava.

Banke odobravaju i poček otplate do godinu dana do kada se očekuje da ćete pronaći posao. Međutim, odgoda se odobrava samo uspješnim diplomantima, dok oni koji prekinu studij nemaju pravo na tu privilegiju. Krediti se otplaćuju u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o iznosu uzetog kredita i roku otplate, koji se može rastegnuti do 10 godina.

Dok su uvjeti korištenja i otplate kredita prilično fleksibilni, ostale propozicije nistu tako povoljne. Krediti nisu jeftini, efektivne kamatne stope se kreću od 6,5 posto na više, a za osiguranje povrata kredita traži se kreditna sposobnost ili čvrsti instrumenti osiguranja. Kreditno sposobni možete biti jedino ako radite uz studij. U suprotnom morate imati sudužnika (roditelji), a u slučaju većih iznosa kredita (iznad 10.000 eura) banke obično traže i dodatna osiguranja - jamce, police životnog osiguranja i/ili hipoteke na nekretnini.

Usporedili smo uvjete kod pet vodećih hrvatskih banaka u ovom segmentu kreditiranja na primjeru kredita od 10.000 eura s rokom korištenja od pet godina i rokom otplate od 10 godina. Analizirali smo kredite za studente bez primanja kojima se pokrivaju troškovi studija, a kriteriji za usporedbu bili su efektivna kamatna stopa i mjesečna kreditna rata.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prema navedenim kriterijima najpovoljnije studentske kredite nudi Erste banka kod koje je efektivna kamatna stopa 6,67 posto, a mjesečna otplatna rata iznosi 112,28 eura. Kredit Erste banke primamljiv je i po tome što banka ne traži instrumente osiguranja, a moguće je ostvariti i nižu kamatnu stopu za 0,1 postotni poen ako ugovorite policu životnog osiguranja.

Za nijansu skuplji je 'Educa kredit' Privredne banke Zagreb koji ima efektivnu kamatnu stopu od 6,72 posto, a mjesečni anuitet penje se na 113,04 eura. Navedeni uvjeti mogu se ostvariti u akcijskoj ponudi do 30. 9. ove godine.

Među jeftinije opcije može se svrstati i kredit Hypo Alpe Adria banke, koji nosi efektivnu kamatnu stopu od 6,97 posto, a mjesečna otplatna rata iznosi 113,55 eura.

U višoj cjenovnoj kategoriji nalaze se studentski krediti Zagrebačke i Splitske banke. Efektivna kamatna stopa kod ZABA-inog kredita za pokrivanje troškova studiranja iznosi 7,17 posto, a kreditna rata dostiže 116,54 eura. Najskuplji je kreditSplitske banke, čiji EKS je 7,90 posto, a kreditna rata penje se na 120,79 eura.

Prije odluke o bankarskom kreditu provjerite mogućnosti povoljnijeg financiranja studija kroz korištenje stipendija ili kreditnih olakšica koje na lokalnom nivou omogućuju gradovi, županije i obrazovne ustanove. Do korisnih informacija o stipendijama možete doći na web stranici www.stipendije.info.

Pregled subvencioniranih kredita možete naći u posebnim ponudama banaka. Lokalne jedinice uprave i pojedini fakulteti obično subvencioniraju dio kamate (od 0,5 do 1 posto) tako da vam kreditne rate u konačnici mogu biti nekoliko eura niže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi