analiza tportala

Kreće bitka za Fortenovinu poljoprivredu: Tko će zavladati tisućama hektara?

26.03.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Do kraja ovog tjedna traje prikupljanje ponuda kupaca zainteresiranih za preuzimanje Fortenovinog poljoprivrednog poslovanja. Zasad su ponude dostavila dva domaća igrača. Provjerili smo kakvi su potencijali potencijalnih kupaca i kolika bi mogla biti cijena

Prema izvorima Nove TV neobvezujuće ponude za kupnju četiri tvrtke iz sastava Fortenova Grupe predali su koprivnička Podravka i konzorcij dvaju slavonskih proizvođača koji čine Žito i Osatina grupa.

Podsjetimo, prodaja poljoprivrednog biznisa dio je aranžmana s vodećim nesankcioniranim kreditorom Fortenove, američkim fondom HPS-om, s kojim je u lipnju prošle godine zaključen novi financijski aranžman na rok od 15 mjeseci, nakon što kompanija na financijskom tržištu nije uspjela pronaći nikoga tko bi joj bio spreman refinancirati obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi eura.

U okviru navedenog aranžmana jedan od uvjeta bio je da Fortenova do kraja godine započne proces prodaje Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci i Vinke, kompanija koje su 2022. godine ostvarile 345 milijuna eura poslovnih prihoda i 17,4 milijuna eura neto dobiti. Tvrtke Fortenova Grupe obrađuje oko 40.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je oko dva i pol posto ukupno obradivog zemljišta u Hrvatskoj.

Za potencijalne preuzimatelje Fortenovina poljoprivreda prilično je veliki zalogaj. Prema procjenama vrijednost poljoprivrednog biznisa bivšeg Agrokora kreće se između 420 i 500 milijuna eura. Navedena vrijednost uključuje i dugove koji iznose oko 360 milijuna eura. To znači da bi kupac trebao platiti između 60 i 140 milijuna eura i preuzeti postojeće dugove.

Čelnica Podravke Martina Dalić već neko vrijeme najavljuje spremnost za akvizicije, a Fortenovina proizvodnja hrane dobro bi se uklopila u portfelj koprivničke tvrtke.

  • +5
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Podravka je zadnju veliku akviziciju imala prije devet godina, kada je preuzela većinski udjelu slovenskom Žitu za 33 milijuna eura. U posljednjih nekoliko godina koprivnički prehrambeni div modernizirao je svoje poslovanje i značajno osnažio profitabilnost te ima dobru podlogu za novi iskorak u širenju poslovanja.

Konsolidirani prihodi od prodaje koprivničke grupe u 2023. dosegnuli su 713,8 milijuna eura, a neto dobit popela se na 67,6 milijuna eura, uz godišnji rast od 34,9 posto.

Podravka ima snažan financijski potencijal i izuzetno je nisko zadužena te bi kombinacijom vlastitih sredstava i financijske poluge mogla bez problema financirati preuzimanje Fortenovinog poljoprivrednog carstva.

Kompanije Žito i Osatina imaju slabije financijske pokazatelje od Podravke, ali zajedničkim snagama mogu ozbiljno konkurirati koprivničkoj tvrtki.

Grupa Žito u vlasništvu Marka Pipunića objedinjuje tridesetak tvrtki čiji je zbirni prihod veći od 600 milijuna eura. Prema podacima Poslovne Hrvatske, najveća tvrtka Žito u 2022. je ostvarila 375,3 milijuna eura poslovnih prihoda, uz dobit od 19,3 milijuna eura. Pipunićeva grupa je veliki proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane, a poslove širi i u druge djelatnosti (obnovljivi izvori energije, stanogradnja).

  • +10
Marko Pipunić u Pršutani osječke Žito grupe Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Žito ima slabiji financijski potencijal i znatno višu razinu zaduženost od Podravke što je vjerojatno razlog za ulazak u konzorcij s Osatina grupom. Jačanju Pipunićevog akvizicijskog potencijala zasigurno će pridonijeti i nedavna prodaja mlinarskog poslovanja grupe tvrtki Granolio.

Osatina grupa, manji partner u konzorciju, jedan je od vodećih proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj. Kompanija u vlasništvu Mirka Evačića sa sjedištem u Viškovcima, kraj Đakova, u 2022. ostvarila je 92,4 milijuna eura poslovnih prihoda i dobit u visini od 2,9 milijuna eura.

Evačićeva tvrtka prvenstveno je zainteresirana za kompaniju PIK Vinkovci, koja bi se najbolje uklopila u njezino poslovanje s obzirom na to da se primarno bavi povrtlarstvom.