analiza tportala

Fortenova traži kupca agrobiznisa: Analiziramo brojke, motive i potencijalne kupce

01.02.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Nakon što je potkraj godine provela operaciju istiskivanja sankcioniranih dioničara, uz financijsku garanciju Pavla Vujnovca, Fortenova je ovih dana krenula u potragu za potencijalnim kupcima svog poljoprivrednog poslovnog segmenta

Iz kompanije su izvijestili da se neobvezujuće ponude za kupnju područja poljoprivrede očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje.

Podsjetimo, prodaja poljoprivrednog biznisa dio je aranžmana s vodećim nesankcioniranim kreditorom, američkim fondom HPS-om, s kojim je u lipnju prošle godine zaključen novi aranžman na rok od 15 mjeseci, nakon što kompanija na financijskom tržištu nije uspjela pronaći nikoga tko bi joj bio spreman refinancirati obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi eura.

U okviru navedenog aranžmana jedan od uvjeta bio je da Fortenova do kraja godine započne proces prodaje poljoprivrednih tvrtki iz sastava grupe. Riječ je o Belju, Vupiku, PIK-u Vinkovci i Vinki, kompanijama koje su 2022. godine ostvarile 345 milijuna eura poslovnih prihoda i 17,4 milijuna eura neto dobiti.

Belje s rekordnom dobiti

Pritom su Belje, Vupik i PIK Vinkovci poslovali s dobiti, a Vinka je zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura. Za Belje, vodeću kompaniju iz poljoprivrednog segmenta koja raspolaže s dvadesetak farmi i pogonima za proizvodnju vina, mliječnih i suhomesnatih proizvoda, promatrana godina bila je rekordna po ostvarenim rezultatima. Uz rast poslovnih prihoda za 11,2 posto, na 235,6 milijuna eura, ostvarila je zamjetan rast produktivnosti, što je rezultiralo gotovo pet puta većom neto dobiti nego godinu ranije.

Druga po veličini Fortenovina poljoprivredna perjanica je Vupik, a posluje u gotovo svim poljoprivrednim segmentima. Najvažnija djelatnost Vupika je svinjogojstvo i čini polovinu njegovih ukupnih prihoda. U sklopu Vupika posluje i pretovarna luka na Dunavu, namijenjena za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih tereta. Kompanija je 2022. ostvarila 52,4 milijuna eura prihoda i dobit od 2,7 milijuna eura. Ima nešto nižu neto profitabilnost od Belja, ali posluje s najvišom operativnom maržom (20,2 posto).

PIK Vinkovci je po veličini približno jednak Vupiku, a primarno se bavi povrtlarskom proizvodnjom, ratarstvom i stočarstvom. Prema skladišnim kapacitetima i kapacitetima za prijem robe u silose i sušenje, ubrajaju se među najveće tvrtke u Hrvatskoj. Obrađuju više od 5000 hektara zemlje, a u otkupu voća i povrća surađuju s više od 500 kooperanata i ujedno ih prerađuju. U 2022. poslovni prihodi PIK-a pali su 20,8 posto, na 48,5 milijuna eura. Unatoč osjetnom padu prihoda, kompanija je ostvarila dobit od 2,6 milijuna eura, za razliku od godine ranije, kada je uknjižila gubitak od 1,3 milijuna eura.

Belje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belje

Najmanja od četiri Fortenovine poljoprivredne tvrtke je Vinka te se primarno bavi voćarstvom na voćnjaku Borinci, koji se prostire na 900 hektara, kao i preradom povrća i voća u tvornici za njihovu preradu u zamrznute proizvode. Kompanija je 2022. ostvarila 8,5 milijuna eura poslovnih prihoda i uknjižila gubitak od 2,8 milijuna eura.

Visoka zaduženost ruši cijenu

Podaci o poslovanju Fortenovinih kompanija za 2023. još nisu objavljeni, a prema izvještaju za prvih šest mjeseci prošle godine, poljoprivredni segment ostvario je 155 milijuna eura prihoda, što je bio rast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) poljoprivrednog segmenta iznosila je 21 milijun eura (pad od 18 posto), a operativna dobit (EBIT) 13 milijuna eura (pad od 27 posto).

Fortenova grupa u svoj je poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost i razinu produktivnosti ovog poslovnog područja. Otežavajući faktor u poslovanju je visoka zaduženost, osobito Belja i Vupika.

Vupik Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Savjetnička kuća Caper, na temelju poslovnih rezultata iz 2022., procijenila je vrijednost Belja u rasponu od 272 do 340 milijuna eura. Vrijednost Belja čini oko dvije trećine vrijednosti Fortenovina poljoprivrednog portfelja, iz čega proizlazi da se vrijednost cijelog segmenta kreće između 420 i 500 milijuna eura.

No riječ je o potencijalnoj cijeni preuzimanja bez dugova, a koji su krajem 2022. iznosili oko 360 milijuna eura. To znači da bi prodajom Fortenova mogla uprihoditi između 60 i 140 milijuna eura.

Za usporedbu, Ledo i ostale kompanije iz segmenta smrznute hrane prodani su 2021. za 615 milijuna eura na bazi bez dugova i gotovine.

Na konačnu vrijednost poljoprivrednih kompanija na bubnju značajno će utjecati i status poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu. Navedena procjena napravljena je uz pretpostavku da će novi vlasnici imati garanciju dugoročnog zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a koje koriste Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

  • +45
Podravka je zainteresirana za preuzimanje Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Zainteresirana tri jaka igrača

Dosad je interes za kupnju poljoprivrednog biznisa Fortenove iskazalo nekoliko domaćih i stranih kompanija iz područja prehrambene industrije.

Glavni domaći igrač s potencijalom preuzimanja je Podravka. Predsjednica Uprave koprivničke tvrtke Martina Dalić nedavno je izjavila da će u slučaju prodaje Fortenovina portfelja razmotriti ponudu.

Interes je iskazao i Delta Holding, jedna od najvećih srpskih grupacija u vlasništvu Miroslava Miškovića. Generalni direktor Delta agrara Luka Popović u nedavnom razgovoru s hrvatskim novinarima izjavio je da im se najava moguće prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe čini 'zanimljivom prilikom', ali da čekaju da vide pod kojim uvjetima će to biti.

U igri je i mađarski magnat Lorinc Meszaros, a koji je nedavno kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Iz Fortenove su poručili da neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju potkraj prvog tromjesečja, a onda će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. U slučaju prodaje novac bi se upotrijebio za daljnje smanjivanje zaduženosti grupe te strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane.