Larry Fink

Kralj Wall Streeta u budućnosti vidi puno mračniji i opasniji svijet: 'Ruska invazija promijenila je sve...'

24.03.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Osnivač i izvršni direktor najvećeg svjetskog investicijskog fonda BlackRock, 69-godišnji biznismen Larry Fink smatra da je ruska invazija na Ukrajinu zauvijek promijenila globalni poredak uspostavljen nakon Hladnog rata. Kralj Wall Streeta - kako Finka nazivaju američki mediji - upozorava da nas to vodi prema puno opasnijem svijetu u kojem će vladati polarizacija i ekstremističko ponašanje

'Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je globalizaciju, proces koji traje posljednja tri desetljeća. Mnoge zajednice i pojedinci osjećaju se izolirano i povlače se u sebe', naveo je Fink u pismu svojim dioničarima, piše CNBC.

Konstatirajući da su se mnoge nacije i vlade udružile u 'ekonomskom ratu' protiv Rusije, Fink je istaknuo u pismu i da je BlackRock obustavio ulaganje u sve ruske vrijednosne papire.

Još početkom 90-ih, kada je svijet izašao iz Hladnog rata, Rusija je raširenih ruku primljena u globalni financijski sustav, napisao je Fink. Širenje globalizacije ubrzalo je međunarodnu trgovinu, povećalo globalna tržišta kapitala i poguralo gospodarski rast.

  • +5
Ukrajinski grad Mariupolj sniman dronom Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

'Bilo je to upravo u vrijeme u kojem je osnovan BlackRock i tvrtka je imala ogromne koristi od uspona globalizacije i rasta tržišta kapitala, što je potaknulo potrebu za upravljanjem imovinom', poručio je Fink.

'Ostajem dugoročno uvjeren u prednosti globalizacije i moć globalnih tržišta kapitala. Pristup globalnom kapitalu omogućuje tvrtkama da financiraju rast, zemljama povećanje gospodarskog razvoja i većem broju ljudi da iskuse financijsko blagostanje', zaključio je Fink.

BlackRock upravlja imovinom vrijednom više od 10 bilijuna dolara. Fond posluje u 30 zemalja te ima klijente širom svijeta.