ENERGETSKA KRIZA

Kockanje s visokim ulozima: Hoće li Putin naplatom plina u rubljima slomiti zapadne sankcije?

24.03.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Direktiva ruskog predsjednika Vladimira Putina da se 'neprijateljskim zemljama' prirodni plin naplaćuje u rubljima izazvala je novi potres na tržištu energenata. Putinov potez otvara pitanje koliko su otporne zapadne sankcije i je li ovo samo ispipavanje terena za odluku o obustavi deviznih plaćanja i na drugim područjima

'Nema smisla da isporučujemo svoju robu u Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države te primamo plaćanje u dolarima, eurima i nizu drugih valuta. Stoga sam odlučio provesti niz mjera za prijenos plaćanja što je prije moguće, počevši od plaćanja za naš prirodni plin koji se isporučuje u neprijateljske zemlje, na ruski rubalj. Odbit ćemo korištenje svih rizičnih valuta u takvim izračunima', rekao je Putin.

Ruski predsjednik naglasio je da će se isporuke nastaviti u skladu s količinama i cijenama predviđenim ugovorima, a direktiva u vezi s tim bit će odmah poslana državnoj plinskoj tvrtki Gazpromu. Putin je naredio i ruskoj središnjoj banci da implementira novi platni sustav u roku od tjedan dana, rekavši da mora biti transparentan i uključivati ​​kupnju rubalja na ruskom tržištu.

Prema investicijskoj grupi Locko Invest, zemlje koje je Rusija proglasila 'neprijateljskim' čine više od 70 posto ruskog izvoza plina.

‘Putin je tim potezom iznenadio financijska tržišta jer su očekivala obustavu izvoza sirovina, poput nekih metala, potrebnih europskoj industriji’, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju analitičar Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Gunter Deuber.

U svakom slučaju, Rusija nametanjem obaveze kupcima u EU da plaćaju plin u rubljima stvara potražnju za ruskom valutom na međunarodnim tržištima, što će stabilizirati rubalj i na srednji rok, smatra analitičar RBI-ja.

Tečaj rublja jučer je ojačao na 89 rubalja za dolar, najvišu razinu od početka invazije. S druge strane terminski ugovori na prirodni plin u Europi skočili su za dvadesetak posto, približivši se razini od 120 eura po megavatsatu, što je još uvijek znatno niže od vrhunca 7. ožujka, kada je cijena skočila na 227 eura.

Analitičar Timothy Ash iz BlueBay Asset Managementa smatra da Putin ovim potezom pokušava oslabiti sankcije Zapada. 'On želi natjerati zapadne zemlje da trguju s ruskom središnjom bankom nakon što su je sankcionirale. No to će samo ubrzati diversifikaciju što se tiče ruske energije', ocjenjuje.

Nejasno je kako će zapadne zemlje moći pristupiti dovoljnoj količini rubalja za financiranje uvoza plina te hoće li biti uopće spremne plaćati u ruskoj valuti.

Najveći ruski kupci plina zatečeni su novim zahtjevima Kremlja. Njemački ministar gospodarstva i klime Robert Habeck optužio je Putina za kršenje ugovora, dodajući da Rusija nije stabilan partner te da će se europske vlade konzultirati o tome što učiniti.

  • +4
Plaćanje plina u rubljima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ta je mjera način da Rusija pokuša izbjeći sankcije', rekao je Francesco Giavazzi, savjetnik talijanskog premijera Marija Draghija.

Neke energetske tvrtke već su odbile plaćanje u rubljima. 'Takva je osnova našeg ugovora, ne bih ni smio postupiti drugačije’, izjavio je izvršni direktor austrijskog OMV-a Alfred Stein.

Nema sumnje u to da se Putin ovom odlukom odlučio kockati s visokim ulozima. 'Ovo pokazuje veću spremnost Rusije da ugrozi svoje plinske sporazume usred političke konfrontacije sa Zapadom', rekao je James Waddell, voditelj u konzultantskoj tvrtki Energy Aspects.

Nakon ovoga zapadne zemlje morat će odlučiti: ili udovoljiti Putinovim zahtjevima ili će ih odbiti i time riskirati da vide koliko je daleko spreman ići u uskraćivanju isporuka plina i potencijalnom odsijecanju gotovine potrebne njegovoj posrnuloj ekonomiji.

Prihvaćanje rublja kao platnog sredstva za ruski plin proširilo bi Putinu manevarski prostor za potkopavanje sankcija. To bi moglo osnažiti njegovu namjeru da obustavi devizna plaćanja i na drugim područjima. Podsjetimo, Putin je već najavio da bi Rusija mogla svoje dugove po obveznicama plaćati u rubljima.

Da ovaj potez ide u tom smjeru, svjedoči i činjenica da u slučaju naplate plina u rubljima vodeća energetska kompanija Gazprom ostaje bez deviznih prihoda.

Promjena valute plaćanja zahtijeva izmjene u dugoročnim ugovorima s Gazpromom, što bi moglo dodatno zakomplicirati trgovinu i dovesti do zastoja u isporukama. Odvjetnik upoznat s Gazpromovim ugovorima naglašava da je promjena bilo kojeg aspekta dugoročnih ugovora o opskrbi plinom često naporna i dugotrajna.

Neizvjesnost u pogledu buduće opskrbe i najava novih sankcija protiv Rusije potaknut će daljnji rast cijena zbog zaoštravanja energetskog rata.

S druge strane Putinov potez nesumnjivo će ubrzati napore europskih zemalja u pronalasku novih izvora nabave plina.

Konkretniji odgovor na Putinov potez očekuje se od Bijele kuće nakon što je najavila da će se uskoro objaviti dogovor s ciljem osiguravanja opskrbe Europe američkim LNG-om i vodikom te naznačiti planove za kratkoročno smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.