promijenili strategiju

Korona je mnoge zavila u crno, ali Pfizer može trljati ruke

26.10.2021 u 07:50

Bionic
Reading

Pfizer za iduću godinu najavljuje proizvodnju rekordne četiri milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa

Globalni pritisak na samo nekoliko tvrtki koje proizvode cjepiva protiv COVID-19 nije bio očekivani scenarij za jesen 2021. Ali niz nesretnih događaja — uključujući neuspjeh nekih tvrtki da kreiraju cjepivo ili povećaju proizvodnju, kao i širenje delta varijante — rezultirale su onime čega su se zagovornici zdravstvene pravednosti dugo bojali: nejednakom raspodjelom cjepiva među bogatim i siromašnim zemljama.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je za Yahoo Finance da je tvrtka razumjela potrebu i kao rezultat toga više nego udvostručila svoju predviđenu proizvodnju za 2021.

'Dramatično smo promijenili našu strategiju. Uložili smo u proizvodnju 1,3 milijarde doza za 2021. godinu, kada smo shvatili situaciju, uložili smo mnogo više ulaganja u sustav i uspjeli smo povećati količine na 3 milijarde za ovu godinu, a 4 milijarde za sljedeću godinu', rekao je Bourla.

Čekaju se rezultati studije

Tvrtka također radi na mogućem liječenju novog koronavirusa.

'Držim palčeve da studije budu pozitivne, a nadam se da ćemo do kraja godine moći znati jesu li studije pozitivne', rekao je.

Pfizer je bio prva tvrtka koja je dobila autorizaciju, kao i potpuno odobrenje za odrasle u SAD-u za svoje cjepivo protiv COVID-19. Također ima dodatnu dozu odobrenu za određene segmente stanovništva.

Tvrtka se, zajedno s konkurentskom Modernom, našla pod povećanim pritiskom globalnih skupina da proizvede i donira više doza svijetu umjesto da se usredotoči na pojačivače u bogatim zemljama.

  • +2
Slab odaziv na cijepljenje Pfizerom i Janssenom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

SAD je globalno obećao više od milijardu doza cjepiva protiv COVID-19, od kojih je do danas isporučeno oko 200 milijuna. No stručnjaci kažu da je potrebno više doza.

Planovi za iduću godinu

Pfizer je najavio planove za otvaranje proizvodnog središta s južnoafričkim institutom Biovac i predviđa da će ono biti operativno početkom sljedeće godine. Do tada, doniranje više doza iz SAD-a - koji već daju treće doze u zemlji - ostaje kratkoročno rješenje.

Pfizer sada čeka odobrenje za svoje cjepivo za djecu od 5 do 11 godina. Savjetodavni odbor Uprave za hranu i lijekove trebao bi se sastati i raspravljati o podacima ovog tjedna, a zeleno svjetlo Centra za kontrolu bolesti očekuje se početkom studenog.

Cjepivo se pokazalo učinkovitim od 90,7 posto bez prijavljenih zabrinjavajućih nuspojava, prema podacima iz tvrtke.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ