bez zagađenja

Korisnici Ubera u Bukureštu od sad će se voziti u električnim automobilima

27.02.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Rumunjska prijestolnica Bukurešt, prvi je grad u srednjoj i istočnoj Europi u kojemu se pokreće nova usluga UberGreen s vozilima u potpunosti na električni pogon bez ispuštanja štetnih plinova. Za početak pilot-projekta će se koristiti 20 električnih automobila Renault Zoe, a cilj je do kraja travnja imati najmanje deset tisuća korisnika UberGreena

Bukurešt je prvi grad u središnjoj i istočnoj Europi s uslugom naručivanja vožnji preko električnih vozila, te jedan od tek nekoliko europskih u kojima Uber pruža mogućnost 'zelenog' kretanja gradom, priopćili su iz Ubera. Osim u Bukureštu, Uber kao posebnu uslugu prijevoza električnim automobilima pruža još u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Lisabonu, Portu i Zürichu.

'Vjerujemo kako budućnost prijevoza leži u električnom pogonu, dijeljenju vožnji i samovozećim vozilima. Pred nama je, međutim, dug put. Cilj ovog pilot-projekta je učiniti električna vozila u Bukureštu dostupnijima nego ikada prije, te potaknuti razvoj prijevoza na električni pogon. To nije nešto što možemo sami ostvariti – želja nam je uspostaviti partnerstva s vlastima, proizvođačima automobila i ostalim igračima na području električne energije kako bismo mobilnost na električni pogon učinili dostupnom svima i svuda', istaknula je Nicoleta Schroeder, generalna direktorica Ubera u Rumunjskoj.

  • +14
Nova usluga UberGreen Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.catalingeorgescu.com

Izbor je 'pao' na Rumunjsku jer je riječ o jednoj od vodećih zemalja za Uber u Europi i zato što Bukurešt ima jedan od najozbiljnijih problema s onečišćenjem zraka u Europskoj uniji.

Automobili koji će se koristiti u pilot-projektu s uslugom UberGREEN su marke Renault ZOE s novom baterijom Z.E. 40, koja omogućuje domet od 400 km prema 'Novom europskom voznom ciklusu' (NEDC) ili 300 kilometara u gradskim i prigradskim područjima, i to nakon jednog punjenja. Spomenutih 400 kilometara autonomije prema NEDC-u predstavlja dvostruko veću udaljenost od one koja se mogla postići s prethodnim modelom te najveću raspoloživu autonomiju među svim potpuno električnim automobilima dostupnima široj javnosti u Rumunjskoj. Automobil ZOE s novom baterijom Z.E. 40 proizveden je u francuskoj tvornici Renault Flins.