NOVO MJESEČNO IZVJEŠĆE

Konzum povećao prihod od prodaje za tri posto

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.10.2018 11:17
  • Objavljeno 11.10.2018 u 11:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Izvanredna uprava Agrokora objavila je novo mjesečno izvješće. Konzumu je u rujnu prihod od prodaje bio tri posto veći nego u istom razdoblju lani, dok je ukupan promet segmenta Maloprodaje bio 8,97 milijardi kuna

Sva tri poslovna segmenta Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda, koja uključuju 16 kompanija, u prvih osam mjeseci 2018. ostvarila su ukupno 16,07 milijardi kuna nekonsolidiranih prihoda te 1,46 milijardi kuna operativne dobiti.

U odnosu na planirane vrijednosti za razdoblje, EBITDA je veća za 25,5 miljuna kuna. Najveći utjecaj na povećanu realizaciju operativne dobiti tijekom vrlo uspješne turističke sezone, imali su rezultati grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma te rezultati grupe Prehrana, ističe se u izvješću.

Dodaje se kako je unatoč nešto nižim prihodima od prodaje, u poslovnim segmentima Prehrana te Maloprodaja i veleprodaja zabilježeno povećanje operativne dobiti u odnosu na plan. Tako je operativna dobit Prehrane premašila milijardu kuna te je bila 54,7 milijuna kuna viša od plana.

'Najveći utjecaj na to su imale mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele te osnažiti svoje tržišne pozicije', navode iz izvanredne uprave.

  • +8
  • +5

Konzumov projekt 'Iz domaćih krajeva'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Ukupan prihod Maloprodaje je u izvještajnom razdoblju iznosio 8,97 milijardi kuna, od čega je samo prihod Konzuma bio gotovo šest milijardi kuna. Konzum nastavlja s uspješnim poslovanjem, pa je tako u rujnu prihod od prodaje bio tri posto veći nego u istom mjesecu prethodne godine. Cijela Maloprodaja je, pak, do rujna ostvarila 351,2 milijun kuna EBITDA što je 39,4 milijuna kuna iznad plana za to razdoblje.

'Povećanjem drugih aktivnosti poslovni segment Poljoprivrede uspješno umanjuje negativni utjecaj pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te nastavak pada cijena polutvrdog sira na poslovne prihode, no i dalje je prisutan pad operativne dobiti u odnosu na plan. S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u idućem razdoblju, negativan utjecaj pada cijena na prihode dodatno se planira smanjiti', piše u izvješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!