nastavak rada

Kontroverzni rudnik ugljena u Poljskoj ipak dobio zeleno svjetlo

14.03.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Poljski sud omogućio je nastavak rada kontroverznog rudnika ugljena u Turowu u blizini granice sa Češkom, izvijestila je novinska agencija PAP, nakon najnovije u nizu kontradiktornih sudskih presuda

Prethodna vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS) odupirala se kampanji za zatvaranje rudnika koji lignitom opkrbljuje susjednu elektranu, proizvođača osam posto struje u Poljskoj.

U srijedu poljska novinska agencija izvijestila je da je sud poništio odluku iz 2022. godine koja je rudniku omogućila nastavak rada. No, nije donio odluku o državnoj energetskoj politici, objašnjava poljska agencija, što znači da rudnik može nastaviti s radom.

"Presuda o ekološkoj odluci neće imati za posljedicu obustavu rada rudnika Turow. Sud nije ocjenjivao državnu energetsku politiku", citirao je PAP sudsku izjavu.

Upravni sud u Varšavi tek treba donijeti odluku o vladinoj odluci iz veljače 2023. kojom se Turowu dopušta nastavak rada do 2044., u glavnom slučaju protiv spornog ugljenokopa.

Ekološki aktivisti već dugo kritiziraju utjecaj površinskog rudnika na okoliš i podnijeli su nekoliko tužbi kako bi ishodili njegovo zatvaranje.

"PGE GiEK čeka pismeno obrazloženje presude i analizira daljnje korake u ovom slučaju", napisalo je u priopćenju državno poduzeće PGE, vlasnik rudnika Turow i susjedne elektrane.

Nova vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom rekla je da želi pokrenuti prijelaz na energiju s niskom ugljičnom emisijom.