GRADNJA GENERATORA

Končaru novi posao na najvećoj HE u Finskoj

05.03.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Tvrtka Končar – Generatori i motori sklopila je ugovor za izradu i isporuku dva generatora snage 34 MVA za jednu od najznačajnijih i najvećih hidroelektrana u Finskoj - Imatra. Vrijednost aktualnih projekata te tvrtke u Finskoj trenutno iznosi oko 15 milijuna eura

Kupac je tvrtka Fortum Power and Heat Oy - vodeća finska tvrtka u energetskom sektoru koja ima objekte i u susjednim zemljama. To je osmi Končarev ugovor za obnovu hidroelektrana s tvrtkom Fortum (tri u Švedskoj i pet u Finskoj) te dvanaesta hidroelektrana u Finskoj od 2003. godine. Končar – Generatori i motori trenutno imaju, u raznim fazama realizacije, ugovore za osam hidroelektrana u Finskoj ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura, što tu zemlju svrstava među najznačajnije u koje Končar izvozi.

Iz Končara kažu da je taj ugovor samo nastavak uspješnog poslovanja - lani su nekonsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga grupe Končar iznosili 2,8 milijardi kuna, dok je dobit nakon oporezivanja 184 milijuna kuna i u tom smislu je 2011. dosad najuspješnija poslovna godina grupe Končar. Pohvalili su se da je u prošloj godini, usprkos svim teškoćama, povećan i ukupan broj zaposlenih.

'Izvoz čini 55 posto ukupnih prihoda', pojašnjava Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, te dodaje da je izvoz na razini 2010. godine dok su najvažnija tržišta u 2011. bila Njemačka, BiH, Nigerija, Švedska, Albanija, Cipar, Finska, Slovenija i Kostarika, a ukupno je u 2011. izvezao svoje proizvode u 65 zemalja.

'Stanje ugovorenih poslova na kraju 2011. za šest je posto više od stanja na početku godine. Osim toga, važno je napomenuti da smo u 2011. godini investirali 233,5 milijuna kuna, a kao rezultat tih ulaganja naša dugotrajna imovina povećana je za 112,3 milijuna kuna. Najveći dio tih sredstava utrošeno je za izgradnju vjetroelektrane Pometeno brdo, za razvoj visokonaponskog prekidača i izgradnju visokonaponskog laboratorija za ispitivanje srednjih energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV u društvu Končar – Distributivni i specijalni transformatori', zaključio je Bago.