planiraju daljni rast

Končar očekuje rekorde prihode od prodaje veće od 3,5 milijardi kuna

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 17.12.2021 12:22
  • Objavljeno 17.12.2021 u 12:22
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Grupa Končar procjenjuje kako će poslovnu 2021. godinu završiti s dosad najvećim prihodima od prodaje, u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, priopćili su iz kompanije

'Osim što je riječ o prigodnom kraju godine u kojoj je Končar proslavio okruglih 100 godina poslovanja te postigao povijesne poslovne iskorake, riječ je i o znakovitoj najavi onoga što slijedi u godini pred nama. Štoviše, Končar planira daljnji rast i u 2022. godini, ostvarivanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,78 milijardi kuna. Pritom će jedan od ključnih naglasaka biti na digitalizaciji, korištenju najsuvremenijih tehnologija, održivosti i smanjenju utjecaja na okoliš', ističe se u priopćenju.

Končar je sredinom svibnja 2021. potpisao prvi ugovor za hidroelektrane na zahtjevnom tržištu Japana. Riječ je o ugovoru za projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane. Izniman uspjeh, navode iz Končara, postignut je i na domaćem tržištu ugovaranjem 57,2 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje transformatorske stanice 110/20 kV u sklopu Rimac Kampusa, koji je Končar u lipnju ugovorio s tvrtkom Rimac Automobili.

Nadalje, Končar je ove godine započeo i s radovima na novoj trafostanici 400/110 kV Ohrid, iznimno važnom projektu koji će Sjevernoj Makedoniji omogućiti međunarodnu povezanost s Albanijom na 400 kV naponskoj razini te dodatno osnažiti elektroenergetski sustav čitave regije.

'Končar je tijekom godine ojačao svoju prisutnost na tržištu Europske unije, ali i na udaljenijima poput tržišta SAD-a. Jedan od najistaknutijih poslovnih iskoraka Grupe Končar u slavljeničkoj 2021., na kojem će se nedvojbeno temeljiti budući poslovni uspjesi, osnivanje je društva Končar– Digital. Društvo objedinjuje najsuvremenija znanja i alate Grupe Končar te okuplja ponajbolje domaće stručnjake iz područja industrijskog softvera. U svom će portfelju prvenstveno imati rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja', piše u priopćenju.

  • +12
  • +9

Gordan Kolak

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Planove za nastavak pozitivnih trendova i u 2022. godini izložio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

'Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevnom tržištu Europske unije, i to u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiramo ostvariti prihode veće od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, pri čemu se najveći rast očekuje u zemljama okruženja te zemljama Azije i Afrike. Osim toga, planom za 2022. godinu predviđeno je i ugovaranje novih poslova u iznosu od 4,4 milijarde kuna. Tako bi, prema planu, stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo 5,6 milijardi kuna. Time bi se stvorila iznimno dobra osnova za ostvarenje zadanih strateških ciljeva do 2024. godine', istaknuo je Kolak.

Govoreći o ulaganjima predviđenim u Integralnoj strategiji Grupe Končar 2020+, za 2022. godinu se planiraju nove investicije veće od 200 milijuna kuna. Planirani kapitalni rashodi su u uglavnom usmjereni na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe Končar, daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda. Grupa Končar će pritom najveći dio planiranih investicija financirati iz vlastitih izvora sredstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!