brodogradnja u nevolji

Končar iznenadno otkazao kolektivni ugovor u Brodotrogiru: Plaće kasne, radnici ne znaju što se događa

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 15:01
  • Objavljeno 20.05.2019 u 14:35
Danko Končar, vlasnik Brodotrogira

Danko Končar, vlasnik Brodotrogira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal.hr

Vlasnik i predsjednik Uprave trogirskog brodogradilišta Danko Končar bez najave je otkazao kolektivni ugovor u Brodotrogiru i svim drugim povezanim tvrtkama u kojima drži udjele, što je izazvalo nezadovoljstvo radnika i sindikata. Pored toga, plaća za prošli mjesec ponovno kasni i upravo traje proces mirenja, a sindikalisti najavljuju mogući prosvjed

Kolektivni ugovor sklopljen još 2006. godine formalno je otkazan za Brodotrogir kao krovnu tvrtku, ali primjenjuje se i u ostalima. Upravo je krovna tvrtka sa sedamdesetak radnika nedavno podnijela prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe i taj proces traje sa zasad neizvjesnim ishodom.

Potez Končara zatekao je sindikate te upozoravaju da se poslodavac ni dosad često nije pridržavao kolektivnog ugovora. No nakon formalnog otkazivanja radnicima su sada i službeno umanjena prava, poput trajanja godišnjeg odmora ili visine otpremnina.

'Dosad su one iznosile prosječnu bruto plaću društva, što je u konkretnom slučaju iznosilo oko 5900 kuna po godini radnog staža. Sada se to smanjuje na šest prosječnih ostvarenih plaća', kaže za tportal glavni sindikalni povjerenik Ivica Sorić.

'Ljudi su prepuni pitanja i jako zabrinuti, a moram priznati da se bojim izgreda. Prekipjelo im je', dodaje Sorić.

Kada su plaće kasnile prošlog puta, dio radnika demonstrativno je otišao u šetnju obližnjom Končarevom marinom te su iskazali nezadovoljstvo jer su uvjereni da je njegov cilj zapravo potpuno gašenje brodogradnje. Sorić tvrdi i da je u ovom slučaju Vlada potpuno zakazala jer nije kvalitetno nadgledala restrukturiranje koje nije provedeno u smjeru da se zadrži brodograđevna djelatnost.

  • +7
  • +4

Mirni prosvjed radnika Brodotrogira početkom godine

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Pored svega toga, ponovno kasne plaće. Čekat ćemo do utorka i onda donijeti odluku o mogućem štrajku i prosvjedu. Nije dobro', najavljuje sindikalni povjerenik.

U vodstvu Brodotrogira za tportal tvrde da je kolektivni ugovor jednostavno pregazilo vrijeme i da je situacija 2006. godine naprosto bila potpuno drugačija, pa nema logike da on i danas vrijedi.

'Spremni smo nastaviti razgovore oko sklapanja novog ugovora, a postojeći ionako vrijedi još tri mjeseca nakon otkazivanja', kazao je za tportal član Uprave Mateo Tramontana.

Iz uprave poručuju kako su spremni na razgovore o novom kolektivnom ugovoru

Izvor: Promo fotografije / Autor: Brodotrogir

On tvrdi da plaća za mjesec travanj nije isplaćena otprilike polovici od ukupno 750 zaposlenika Brodotrogira i povezanih tvrtki, no nada se da će se to dogoditi do kraja ovog tjedna. Optužbe radnika o planovima za gašenje brodogradnje u Trogiru zasad demantira.

'Škver će možda biti malo drugačije strukturiran jer danas imamo radnike koji nemaju posla dok za neke druge poslove moramo angažirati kooperante. U procesu predstečajne nagodbe izradili smo plan o namirenju vjerovnika, a ako se realiziraju ideje na kojima radimo, posla će biti preko glave', tvrdi Tramontana.

O konkretnim poslovima, o kojima se navodno pregovara, dakako, nije želio govoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!