istraživanje

Konačno smo doznali koliko je idealno raditi za jednog poslodavca

26.04.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Oni koji su lojalni poslodavcu i kod njega rade duži niz godina osjetit će to i na plaći. Hrvati pak priželjkuju cijeli radni vijek provesti kod jednog poslodavca. Dio je to rezultata međunarodnog istraživanja Paylaba, čiji je dio i servis MojaPlaća. Njime je obuhvaćeno 57.719 ispitanika iz 12 europskih zemalja tijekom ovoga siječnja i veljače

Gotovo polovica ispitanika, njih 47 posto, smatra da se isplati biti lojalan poslodavcu i da zaposlenici imaju opipljive dokaze o tome u obliku financijskih ili nefinancijskih koristi, priopćili su s portala MojPosao.

Konkretno, 30 posto ispitanika smatra kako zaposlenici koji ostaju vjerni jednom poslodavcu duži niz godina osjete rezultate lojalnosti na plaći. Još 17 posto ispitanika smatra da je odanost povezana s određenim nefinancijskim beneficijama.

Nasuprot tome, 31 posto ispitanika smatra da novi zaposlenici često imaju slične beneficije kao i zaposlenici koji su duže zaposleni kod istog poslodavca.

Uvjereni da će im se lojalnost isplatiti

Više od polovice ispitanika (53 posto) koji kod trenutnog poslodavca rade manje od godine dana smatraju da lojalnost donosi beneficije (financijske 38 posto ili nefinancijske 15 posto) u odnosu na 41 posto ispitanika koji su kod istog poslodavca zaposleni duže od pet godina.

Da novi zaposlenici obično dogovaraju bolje uvjete od onih koji rade dug niz godina smatra 39 posto ispitanika koji su kod trenutnog poslodavca zaposleni duže od pet godina te samo 20 posto ispitanika koji za trenutnog poslodavca rade manje od godine dana.

Mlađe generacije fleksibilnije

Idealan vremenski period za rad kod jednog poslodavca je između tri i pet godina za 39 posto ispitanika. Da je to do dvije godine, smatra osam posto ispitanika, dok 26 posto ispitanika vjeruje da je to od šest do devet godina. Više od 10 godina je idealan vremenski period za rad kod istog poslodavca za 19 posto ispitanika, dok 8,5 posto ispitanika smatra da je idealno raditi kod jednog poslodavca cijeli radni vijek.

  • +8
Radnici Uljanika i dalje ispred zgrade Uprave očekuju smjenu rukovodstva Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Zanimljivo je promatrati odgovore različitih dobnih skupina. Tako ispitanici starosti od 25 do 34 godine u najvećoj mjeri (48 posto) smatraju da je idealno vrijeme za rad kod jednog poslodavca tri do pet godina, dok to smatra samo 21 posto ispitanika starijih od 45 godina, pokazalo je istraživanje.

Ispitanici stariji od 45 godina u najvećoj mjeri smatraju (34 posto) da je idealno raditi kod jednog poslodavca od šest do devet godina. Isto smatra 23 posto ispitanika dobne skupine od 25 do 34 godine te samo 16 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine.

Da je idealno vrijeme za rad kod jednog poslodavca manje od dvije godine, misli čak 17 posto najmlađih ispitanika (od 15 do 24 godine), osam posto ispitanika u starosti od 25 do 34 godine te samo jedan posto ispitanika koji su stariji od 45 godina.

Hrvati i dalje žele čekati penziju kod jednog poslodavca

Da je idealan vremenski period za rad kod jednog poslodavca cijeli radni vijek, smatra 8,5 posto ispitanika.

Zanimljivo je kako je udio ovih ispitanika najveći u Hrvatskoj: čak 19 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je idealno raditi za samo jednog poslodavca cijeli radni vijek.

Udio ovakvih ispitanika je u Poljskoj nula posto, u Estoniji tri posto, u susjednoj Sloveniji 11 posto te u Srbiji 10 posto.