NEBRIGA NADLEŽNIH

Kompaniji koja je u 70 godina širom svijeta podigla više od 1000 odašiljača jedina šansa za spas je prodaja vrijednog zemljišta

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 06.03.2019 20:02
  • Objavljeno 06.03.2019 u 20:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nakon dugotrajne blokade računa RIZ Odašiljača, još jedne posrnule kompanije u državnom vlasništvu, Financijska agencija je u utorak pokrenula stečajni postupak

Kompanija koja se bavi proizvodnjom odašiljača i brojila za mjerenje električne energije već godinama gomila gubitke i bilo je samo pitanje vremena kada će doživjeti neslavni kraj. Prema jučer objavljenom financijskom izvješću, lani je poslovala s gubitkom od 9,76 milijuna kuna, dok je 2017. minus iznosio 4,6 milijuna kuna.

U izvješću se navodi da se tvrtka suočila s nelikvidnosti zbog prolongiranja isporuka na programu odašiljača uslijed poteškoća pri nabavci komponenata u rokovima zadanim po projektima.

Poslovni problemi kulminirali su u četvrtom tromjesečju, kada je došlo do blokade računa koja neprekidno traje već četiri mjeseca.

RIZ Odašiljači imaju 107 zaposlenih, a većinski vlasnik je država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ima 55,05 posto dionica.

  • +16
  • +13

Prosvjed radnika RIZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kompanija koja je u sedamdeset godina postojanja proizvela i instalirala više od 1000 odašiljača velikih snaga u više od 50 zemalja širom svijeta mogla bi izbjeći stečaj ako se realizira odluka skupštine dioničara o prodaji atraktivnog zemljišta u zagrebačkom Maksimiru te preseljenja proizvodnje na drugu lokaciju.

U medijima se nedavno pojavila informacija kako za zemljište postoji interes ozbiljnog kupca, a spominje se iznos od 80 milijuna kuna. Prodajom nekretnina kupilo bi se vrijeme za nastavak poslovanja, ali bez temeljitog restrukturiranja RIZ Odašiljači dugoročno nemaju šanse za opstanak.

  • +5
  • +2

Ministar državne imovine Goran Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Odgovornost za opstanak RIZ Odašiljača sada je u rukama države, koja bi hitno trebala donijeti strateške odluke o budućnosti kompanije.

Međutim, što CERP i Ministarstvo državne imovine planiraju poduzeti u pogledu izbjegavanja stečaja, nismo uspjeli doznati jer nam do zaključenja članka nisu odgovorili na upit o planiranim potezima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!