iskorak u hrvatsku

Kompanija češkog premijera postaje vlasnik Agronoma iz Požege, doznali smo koji su im planovi i koju je ulogu u svemu imao luksemburški investicijski fond

Bionic
Reading

Krajem lipnja hrvatska poslovna zajednica ostala je poprilično zatečena objavom da kompanija češkog premijera Andreja Babiša, Agrofert, ulazi na hrvatsko tržište preko požeškog Agronoma, s kojima su potpisali ugovor o prodaji i kupnji većinskog vlasničkog udjela. Na temelju toga sporazuma, Agrofert će postati vlasnik 70 posto Agronoma dok će preostalih 30 posto ostati u rukama trenutno većinskog vlasnika Darka Aračića, doznali smo kako se odvijao taj posao i koji su planovi novog vlasnika

Agrofert, jedna od najvećih čeških kompanija u vlasništvu predsjednika češke vlade Andreja Babiša, potpisala je kupoprodajni ugovor s Agronomom iz Požege. Tim će sporazumom češka kompanija postati 70-postotni vlasnik Agronoma dok će u rukama Darka Aračića, suvlasnika i direktora, ostati preostalih 30 posto udjela u tvrtki, objavili su početkom srpnja iz kompanije.

Aračić je osnovao Agronom 1996. godine, a danas im je najveći posao otkup žitarica i uljarica dok na oko 30.000 hektara imaju ugovorenu proizvodnju s poljoprivrednicima. Upravljaju i maloprodajnom mrežom u kojoj je više od 70 poljoprivrednih ljekarni u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a imaju razvijen i tov junadi koju preko Libanona plasiraju na tržište arapskih zemalja, navodi Večernji list.

Prihodi od prodaje Agronoma premašili su 100 milijuna eura u 2020. godini, što predstavlja rast od 40 posto u odnosu na 2019. godinu. Prema službenim podacima Poslovne Hrvatske, požeška tvrtka prošle godine uprihodila je 805,74 milijuna kuna dok joj je dobit iznosila 36,17 milijuna kuna. Zapošljavaju više od 300 radnika.

Kako doznaje tportal, u trenutku preuzimanja Darko Aračić je imao 38 posto kompanije, dok je većinski udjel od 62 posto imao investicijski fond KJK Balkan Holding iz Luksemburga. Taj je pak fond zapravo podfond koji posluje u okviru, također u Luksemburgu registriranog fonda KJK Fund II, koji je jedan od tri investicijska fonda kompanije KJK Management. Ta tvrtka od 1990 godine ima u fokusu tržišta novih članica Europske unije, a poslovna filozofija im je ulazak u dugoročna partnerstva s lokalnim tvrtkama s ciljem maksimiziranja povrata ulaganja njihovim ulagačima.

Tako je KJK Fund II, odnosno jedan od njegovih direktora Josip Vuko 2013. godine prepoznao priliku za kvalitetnu dugoročnu investiciju u Agronomu i te godine opsežnije ulazi u požešku tvrtku kroz dokapitalizaciju. Tako je 11. srpnja 2013. godine temeljni kapital društva povećan s iznosa od 4,030.200 kuna za 21,805.300 kuna na iznos od 25.835.500 kuna, i to tako da je KJK FUND II uplatom u novcu povećao svoj postojeći udjel s iznosa od 1,390.400 kuna za iznos od 7,522.800 kuna na iznos od 8,913.200 kuna, dok je također uplatom u novcu svoj udjel povećao i Darko Aračić, i to s 2.639.800 kuna za 14.282.500,00 kuna na ukupno 16,922.300 kuna. Temeljni kapital Agronoma dodatno je povećan s 25,835.500 kuna za dodatnih 12,669.600 kuna na iznos od 38,505.100 kuna iz sredstava društva, odnosno reinvestirane dobiti za 2012.godinu. Od 2013. Josip Vuko ulazi u upravu Agronoma.

Do još jednog iskoraka u poslovanju Agronoma došlo je 2014. kada mu je pripojena tvrtka Agroslavonija-mehanizacija. U ožujku 2018. se kao član društva briše KJK FUND II, a umjesto njega se upisuje KJK Balkan Holding. KJK Management se na svojim službenim internetskim stranicama hvali kako je kroz sedam godina koliko je prisutan u Agronomu prihod te tvrtke povećan sa 200 na 791 milijun kuna, dok je EBITDA porastao s 16,7 milijuna kuna 2013. na 56,8 milijuna kuna 2020. Ti su rezultati investicijskoj kompaniji donijeli solidnu zaradu na uložen novac, tvrde 3,5 puta više nego što je uloženo novca.

Iako nam u Agronomu nisu htjeli otkriti kolika je vrijednost transakcije kojom je Agrofert postao većinski vlasnik, doznali smo smo kako je koncern Andreja Babiša preuzeo svih 62 posto udjela koji je u Agronomu imao KJK Balkan Holding, ali i još 8 posto koje imao Darko Aračić. Tako nakon te transakcije Agrofert drži 70 posto Agronoma, a Darko Aračić 30 posto te tvrtke. Nisu bili ni puno rječitiji kada su u pitanju planovi novog većinskog vlasnika, no otkrili su nam kako će povećavati broj radnika i nastavljaju kao i do sada s radom i proizvodnjom.

Okončanjem pregovora o kupoprodaji udjela u Agronomu Aračić je zadovoljan, kao i time što im partner postaje jedna od najvećih korporacija u poljoprivredi u Uniji.

'Vjerujemo da će ova transakcija doprinijeti daljnjem poslovnom razvoju Agronoma, dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača i šire društvene zajednice', rekao je Aračić nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Češkom Agrofertu sa sjedištem u Pragu ovo je prvo kapitalno ulaganje u Hrvatsku, kao i njihov izravan ulazak na naše tržište s poljoprivrednim inputima i robama. Osnovani su tri godine prije Agronoma kao tvrtka gnojivima i agrokemijskim proizvodima. S godinama su prerasli u grupu koja trenutno okuplja više od 200 tvrtki što djeluju u kemijskoj industriji, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. S konsolidiranim prometom od približno 6,3 milijarde eura, Agrofert je jedna od najvećih tvrtki u Češkoj, naveli su u priopćenju. Tvrtka je, nastavlja se, važan investitor u Češkoj, ali i u nizu drugih zemalja, posebice u Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije, rekao je da je 'širenje aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već neko vrijeme važan dio njihove razvojne strategije'.

'Kapitalno ulaganje u Agronom sjajan je početak naše izravne prisutnosti u Hrvatskoj. Agronom predstavlja vodećeg tržišnog igrača u svim područjima svog djelovanja. S obzirom na podudarnost u poslovnom fokusu i strategiji između naših grupa, uvjeren sam da ćemo zajedno dalje uspješno razvijati poslovanje Agronoma i jačati njegovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, uz daljnje sudjelovanje gospodina Darka Aračića kao predsjednika Uprave i njegova tima, te se radujemo ovoj suradnji', rekao je Němeček.

Babiš je drugi najbogatiji Čeh prema procjeni Forbesa i Bloomberga te 'teži' 4,1 milijardu dolara. Uz Agrofert, ima utjecajnu medijsku grupu Mafra, zbog čega ga nazivaju i 'češkim Berlusconijem'. Osnivač je i predsjednik stranke Akcija nezadovoljnih građana (ANO) 2011.

Josip Vuko, investicijski direktor KJK-a, kaže da je Agronom bio prva i dosad najuspješnija investicija KJK-a u Hrvatskoj.

'Jako smo ponosni na to što smo ih podržali u tako uspješnom poglavlju. U posljednjih sedam godina tvrtka je više nego utrostručila svoj promet i povećala EBITDA za gotovo šest puta', rekao je Vuko prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Kako transakciju mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i u nekim drugim zemljama, provedena će biti tek nakon dobivanja odobrenja. Obje strane su se složile, navodi se u priopćenju, da neće objavljivati daljnje detalje transakcije.