PRESUDA ZA AFERU 'SPICE'

Koliko će sud odrezati Polančecu i sedmorici?

18.07.2016 u 08:10

Bionic
Reading

Nakon pet godina suđenja za aferu Spice na Županijskom sudu u Zagrebu trebala bi biti objavljena nepravomoćna presuda Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženih za pokušaj preuzimanja ‘Podravke‘ novcem tvrtke

U aferi Spice, ‘teškoj‘ gotovo 400 milijuna kuna, optuženi su bivši potpredsjednik Sanaderove Vlade Damir Polančec, bivši Podravkini čelnici Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Optužni spis na 42 tisuće stranica tereti ih za pokušaj preuzimanja Podravke novcem tvrtke i štetu u spomenutom iznosu. Tijekom suđenja koje je počelo u lipnju 2011. optužba je saslušanjem stotinjak svjedoka i brojnom dokumentacijom nastojala dokazati da je Polančec povezao ostale s planom preuzimanja dionica Podravke.

Njegova obrana odbacila je uz ostale optužbe i onu da je Polančec uključio Podravku u pregovore Ine i Mola, tvrdeći da je odluku o tome donijelo predsjedništvo HDZ-a i uži Sanaderov kabinet. Obrane Marinca, Šestaka i ostalih tvrdile su da su optuženi branili Podravku od neprijateljskog preuzimanja.

U završnoj riječi zatražili su oslobađajuće presude, navodeći da USKOK nije uspio dokazati ni jednu točku optužnice. Za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela osmorci prijeti do tri godine zatvora, organizatoru do pet godina, dok kazna za zloporabu položaja i ovlasti može biti i deset godina.

Sažetu kronologiju suđenja pročitajte ovdje, a sve o aferi Spice ovdje