NOVA PRAVILA

Koga će zakačiti Marićev porez na nekretnine?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 31.10.2016 21:41
  • Objavljeno 31.10.2016 u 21:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Profimedia

Najavljene promjene u oporezivanju nekretnina obuhvaćaju smanjenje stope poreza na promet, ukidanje olakšice za kupnju prve nekretnine te pretvaranje komunalne naknade u porez

Paket poreznih reformi kojeg je u petak predstavio ministar financija Zdravko Marić zahvaća i nekretnine. Uz već ranije najavljivano postupno uvođenje poreza na vlasništvo nekretnina, reforma donosi i izmjene u oporezivanju prometa nekretnina.

Prema Marićevom prijedlogu stopa poreza na promet koju kupac plaća prilikom kupnje polovne nekretnine, smanjuje se s pet na četiri posto s ciljem oživljavanja tržišta nekretnina. Međutim, neće svi kupci profitirati od ove mjere. Paralelno sa smanjivanjem porezne stope ukida se olakšica za kupnju prve nekretnine pa građani koji stječu prvu nekretninu radi rješavanja vlastitog stambenog piranja više neće biti oslobođeni porezne obveze.

Marić je ukidanje ove olakšice objasnio potrebom za izjednačavanjem poreznog tretmana građana, budući da oni koji su kupovali novu nekretninu opterećenu PDV-om nisu bili oslobođeni porezne obveze.

Smanjivanje poreza na promet nekretnina i ukidanje izuzetaka obradovat će strane ulagače, koji su u svojim preporukama u aktualnoj Bijeloj knjizi upravo ovu mjeru naveli kao jednu od bitnih za unapređenje poreznog sustava.

Stručnjaci za nekretnine, s kojima smo razgovarali, pozdravljaju ovu mjeru i slažu se da će ona pojednostaviti postupak oporezivanja, ali ne vjeruju da će spuštanje stope za samo jedan postotni bod oživjeti tržište nekretnina. Da bi se to dogodilo, trebalo bi potpuno ukinuti ovaj porez  koji ionako u većini zemalja Europske unije ne postoji.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK-u Dubravko Ranilović napominje i da svaki potez koji Vlada planira napraviti treba napraviti odmah, bez odugovlačenja kako ne bi došlo do zastoja na tržištu nekretnina.

Umjesto komunalni naknade jednostavni porez

Kada je riječ o porezu na vlasništvo nekretnina, najavljeno je pretvaranje sadašnje komunalne naknade u jednostavni porez na nekretnine. Uvođenje ovog poreza predviđa se početkom 2018., a tijekom iduće godine Porezna uprava provest će sve potrebne pripreme.

Porezna obveza određivat će se na temelju proširenih kriterija  koji će, uz postojeće parametre za razrezivanje komunalne naknade (vrsta, kvadratura i položaj nekretnine), uzimati u obzir još dvije varijable - starost i stanje nekretnine.

Na taj način oporezivanje bi trebalo biti pravednije jer će se približiti plaćanju prema vrijednosti nekretnine. To znači da će vlasnicima nekretnina prosječne starosti i kvalitete porez biti jednak komunalnoj naknadi, onima koji imaju novije i dobro održavane nekretnine obveza će se povećati, dok će vlasnici starijih i oronulih nekretnina plaćati manje.

Jednostavni porez plaćat će vlasnici stambenih prostora, poslovnih prostora, garaža i građevinskog zemljišta.

Uz promjenu kriterija oporezivanja, predviđa se i restriktivniji pristup prema poreznim olakšicama. Tako eventualna oslobođenja od poreza više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave, nego će biti regulirana kroz zakon.

Prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a nakon predviđenih promjena u oporezivanju očekuje se povećanje prihoda do 15 posto odnosno na godišnjoj razini za 300 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!