južna afrika

Kit ubojica snimljen kako ubija veliku bijelu psinu, znanstvenici u čudu: Trebalo mu je manje od dvije minute

02.03.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Usamljeni kit ubojica ili orka snimljen je kako lovi i ubija veliku bijelu psinu u 'zapanjujućem' napadu u blizini obale Južne Afrike

Orke su i prije uočene kako u paru love i ubijaju morske pse, uključujući i velike bijele pse, ali solo napad još nije zabilježen.

'Ali ovo nas je uhvatilo nespremne', rekla je biologinja za morske pse dr. Alison Towner, prenosi BBC.

Napad - snimljen 2023., koji možete pogledati u videu - bio je, kažu znanstvenici, 'solo i brz'. Mužjak kita ubojice ubio je morskog psa i pojeo njegovu jetru - sve u manje od dvije minute.

Izvor: tportal.hr

Znanstvenici su 2022. prvi put dronom snimili snimke dva mužjaka orke koji zajedno love velike bijele morske pse .

Znanstvenici su zatim izvijestili da su životinje, koje su dobile nadimke Port i Starboard jer su im leđne peraje savijene u suprotnim smjerovima, 'pokazivale sklonost vađenju i konzumiranju jetre morskog psa'.

'Tijekom napada, morski psi bi čvrsto kružili oko kitova ubojica, u očajničkom pokušaju da izbjegnu grabežljivce', prisjetio se dr. Towner.

U ovom novoprijavljenom napadu, Starboard je lovio sam. Znanstvenici su opisali kako je orka zgrabila lijevu prsnu peraju mladog morskog psa dugog 2,5 metara i otvorila mu utrobu.

'Tijekom dva desetljeća godišnjih posjeta Južnoafričkoj Republici, primijetio sam dubok utjecaj ovih kitova ubojica na lokalnu populaciju bijelih morskih pasa. Nezaboravno je vidjeti Starboard kako nosi jetru bijelog morskog psa pokraj našeg plovila,' rekao je dr. Primo Micarelli, morski biolog u talijanskom Centru za proučavanje morskih pasa i Sveučilišta u Sieni koji je bio na jednom od dva plovila s kojih su istraživači promatrali napad.

'Unatoč mom strahopoštovanju prema ovim predatorima, sve sam više zabrinut za obalnu morsku ekološku ravnotežu', rekao je Micarelli u izjavi.