HAJDAŠEV POSLOVNI PUT

Kinezi zainteresirani za riječku luku i autoceste

10.09.2012 u 23:05

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić iz Pekinga se vratio s dobrim vijestima. Kinezi su spremni za ulaganja, a najviše ih interesira nova ideja o koncesijama za autoceste, javlja RTL

'Zainteresiranim kineskim investitorima ponudili smo nekoliko konkretnih projekata. U prvom planu svakako su riječka luka te koncesija za autoceste', rekao je Hajdaš Dončić za RTL.

Najjači aduti u borbi za kineski novac protiv 15 zemalja srednje i jugoistočne Europe su riječka luka koja nosi potencijal novih tisuću radnih mjesta te nizinska pruga koja bi Rijeku povezala s Europom, za što su Kinezi vrlo zainteresirani.

Navodno su pomno pratili i prezentacije o mogućnostima ulaganja u termoelektranu Plomin C, osječki aerodrom, vukovarsku luku, Zagreb na Savi.

Kinezi su i prije pokazali interes za ulaganje u transport i infrastrukturu - no bez konkretnih rezultata. Nova prilika mogao bi biti natječaj za koncesionara autocesta na koji će se Kinezi vrlo vjerojatno prijaviti.

'Vidjet ćemo hoćemo li dobiti ponude koje su nam prihvatljive, ali sasvim sigurno se na tim našim apsolutno prvorazrednim, pa rekao bih i bez lažne skromnosti, najboljim autocestama u svijetu, krije veliki novac', prokomentirao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.