DŽOMBIĆ POTVRDIO

Kinezi zainteresirani za izgradnju autoceste Banja Luka - Split

14.07.2012 u 22:22

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić potvrdio je večeras da su kineske kompanije zainteresirane za izgradnju autoceste od Banje Luke preko Mliništa do Splita, javlja sarajevski Klix.ba

'Točno je da su zainteresirani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske vlade žele izdvojiti značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regiji i putem svojih banaka podržati izvođače radova', rekao je Džombić za Alternativnu televiziju, a prenosi sarajevski Klix.ba

Džombić je dodao da je za ovaj projekt zainteresirana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoceste u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji BiH te oko 20 kilometara do Splita.

'Oni su jako zainteresirani da osiguraju kredit po povoljnim uvjetima, negdje između tri i četiri posto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili ovaj put', dodao je DŽombić.

Kinezi su bili potpisali ugovor za izgradnju autoceste Banja Luka - Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nisu mogli dostaviti traženu bankarsku garanciju na 400 milijuna eura. Nakon toga Europska banka za obnovu i razvoj ponudila je kredit od 150 milijuna eura za trasu od Prnjavora do Doboja, što je Srpska prihvatila.