PORASLE REZERVE

Analitičari u šoku, Kinezi puni deviza ko brod

08.03.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Kineske devizne rezerve u veljači su neočekivano porasle za 6,9 milijardi dolara i vratile se iznad psihološki važne granice od 3.000 milijardi dolara, pokazuju najnoviji podaci tamošnje središnje banke, u kontekstu slabljenja pritisaka na kinesku valutu juan

Time su kineske devizne rezerve, inače najveće u svijetu, u veljači dosegnule ukupno 3.005 milijardi dolara, objavila je kineska središnja banka u utorak na svojim službenim mrežnim stanicama. 

Riječ je o njihovu prvom povećanju od lipnja prošle godine, a nakon što su u siječnju ove godine smanjene za 12,3 milijarde dolara, zbog čega su prvi put nakon šest godina skliznule ispod razine od 3.000 milijardi, na 2.998 milijardi dolara. 

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će se u veljači rezerve smanjiti za daljnjih 25 milijardi dolara.

Neočekivani oporavak uslijedio je nakon višemjesečnog pada deviznih rezervi dok je Kina prodavala dolare kako bi branila juan od deprecijacije prouzročene odljevom kapitala u uvjetima usporavanja kineskog gospodarstva

Nastojanja kineske vlade na zaustavljanju odljeva novca iz zemlje podupiranjem vrijednosti juana rezultirala su ubrzanim smanjenjem deviznih rezervi. Posljednjih je mjeseci službeni Peking uveo i niz novih restriktivnih mjera kako bi zauzdao transfere u inozemstvo, intenzivirajući time ionako već stroge zahtjeve. 

"Činjenica da su svijetu pokazali da se devizne rezerve stabiliziraju na prilično visokim razinama važan je signal. Dojam koji nam kineska vlada želi stvoriti jest da je Kina izvan opasnosti, da ne gubi rezerve i da se stanje normalizira", smatra analitičarka Alicia Gracia Herrero iz banke Natixis.