VLAST ŽELI REFORME

Kinesko gospodarstvo raslo 6,7 posto, ulagači razočarani

15.04.2016 u 08:54

Bionic
Reading

Kinesko je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije od globalne financijske krize 2009. godine

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u petak, pokazuju da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao po najnižoj stopi od prvog tromjesečja 2009. godine, kada je rast iznosio 6,2 posto.

To je i sporiji rast u odnosu na četvrto lanjsko tromjesečje, kada je gospodarstvo ojačalo 6,8 posto na godišnjoj razini.

U cijeloj 2015. godini BDP je porastao 6,9 posto, najsporije u posljednjih 25 godina, a i u ovoj se godini očekuje daljnje usporavanje rasta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju u prosjeku da će u 2016. godini kineski BDP zabilježiti rast od 6,5 posto, čak i ako vlasti povećaju proračunsku potrošnju i smanje kamatne stope kako bi potaknule uspon gospodarstva.

No, ostali podaci, objavljeni u petak, pokazuju da se rast gospodarstva možda stabilizira nakon dugog razdoblja usporavanja.

Kapitalne investicije, ključni pokretač gospodarstva, u proteklom su tromjesečju porasle 10,7 posto, nešto više od očekivanih 10,3 posto.

Industrijska je proizvodnja u istom razdoblju porasla 6,8 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali 5,9-postotni rast.

Promet u trgovini na malo porastao je, pak, u ožujku za 10,5 posto na godišnjoj razini, dok su kineske banke u istom mjesecu odobrile nove kredite u iznosu od 1.370 milijardi juana, znatno više u odnosu na 727 milijardi mjesec dana prije.

Odljev kapitala, koji je najviše zabrinjavao analitičare krajem prošle godine, posljednjih je mjeseci oslabio, što također podržava nadu da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilizira.