POSJET INVESTITORA

Kineski milijarderi obilaze Međimurje

Bionic
Reading

Gospodarska delegacije Kine na čelu s Gu Shengzuom, potpredsjednikom financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa, u pratnji predstavnika kineskih investitora posjetila je jučer Međimursku županiju

Osim posjeta gornjem Međimurju i restoranu Terbotz, delegacija je u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održala radni sastanak s predstavnicima gospodarstvenika Međimurske županije, tvrtkama izvoznicima: Tehnix, Čateks, Bernarda, Agromeđimurje, Promming, Perutnina Ptuj-Pipo i Panex.

Predstavnici lokalnog gospodarstva s kineskom delegacijom održali su i bilateralni sastanak u Donjem Kraljevcu, od kojeg se očekuju konkretni rezultati. Tom su prigodom posjetili i tvrtku Tehnix, čiji direktor Đuro Horvat smatra da u Kini mogu napraviti velik posao. 'Ovakvi sastanci samo su početak, prvi korak prema tome. Prilika je tu, moramo biti strpljivi i vješti da naše znanje i tehnologiju prodamo u Kini', objasnio je.

Za kraj je kineska delegacija naglasila kako suradnju vide i u turizmu, jer kontinentalni dio itekako vrijedi za kineske turiste, ali i u proizvodnji metalskih proizvoda te razvijanju ekološke komponente poljoprivredne proizvodnje. Međimurska županija pak je drugi put u tjedan dana dobila priliku za predstavljanje svojih 20 najznačajnijih projekata koji se tiču tekstilne, metalske i prehrambene industrije te svojom izvrsnošću i spremnošću samo potvrdila krilaticu - Međimurje, jer uspjeh nije slučajnost.

'Naš izvoz je 89 posto vezan za zemlje Europske unije, stoga trebamo tražiti nova tržišta. Imamo potencijale u prehrambenoj proizvodnji, enogastronomiji i metalskoj industriji, a kako kinesko veleposlanstvo traži nove izazove u Europi, težimo tome da im se nametnemo u Republici Hrvatskoj', objasnio je međimurski župan Matija Posavec, pritom skrenuvši svima pozornost na to kako je u 2013. Hrvatska u Kinu izvezla robe u vrijednosti od 400 milijuna dok se uvoz kretao oko četiri milijarde kune, što se treba promijeniti.