POSJET HTZ-U

Kineska delegacija u inspekcijskom putovanju Hrvatskom

23.09.2014 u 11:09

Bionic
Reading

U Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice održan je jučer sastanak s delegacijom kineskog turističkog sektora koje je u ime Hrvatske turističke zajednice pozdravio direktor GU HTZ-a Ratomir Ivičić, a u ime Ministarstva turizma pomoćnik ministra Davor Ižaković, navodi se u priopćenju HTZ-a

Delegacija, koju predstavljaju predsjednici uprava i direktori značajnih kineskih turoperatora, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, sustava turističkih zajednica i hrvatskog partnera, putničke agencije DC iz Zagreba, u razdoblju od 21. do 29. rujna boravi u Hrvatskoj na inspekcijskom putovanju čiji je glavni fokus na touring programe, stoji u priopćenju HTZ-a.

Nakon večere s veleposlanicom NR Kine, inspekcijsko putovanje aktivno se nastavilo radnim sastancima. Na sastanku u GU HTZ-a kineski su delegati izvijestili kako uskoro kreću s charter letovima iz Kine za koje je planiran jedan nalet na Hrvatsku svakih deset dana te kako su pregovori oko cijena i zračnih luka u Hrvatskoj u tijeku. Sam program koji delegacija predlaže uključivao bi desetodnevno putovanje po Hrvatskoj, a ovisno o interesima uključivao bi kruzing, skijanje, touring…

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, pozdravio je uvažene goste, pobliže predstavio ulogu HTZ-a u ukupnoj hrvatskoj turističkoj industriji i naveo: 'Veseli nas današnji radni sastanak jer je on jedinstvena prilika za uspostavu što boljih i konkretnijih odnosa s kineskim partnerima. Kinesko je tržište za Hrvatsku iznimno važno, a dolazak delegacije u razdoblju posezone omogućit će vrlo kvalitetno i detaljno upoznavanje destinacija uključenih u inspekcijsko putovanje. Vjerujem kako je ovo samo početak odlične suradnje s partnerima na ovom, za nas, važnome tržištu.'

Davor Ižaković, pomoćnik ministra turizma, u ime ministra također je pozdravio prisutne članove kineske delegacije i predstavnike turističke agencije DC te izrazio vjeru u dobre odnose i početak suradnje s partnerima na kineskome tržištu.

Za kraj, Ratomir Ivičić spomenuo je kako je ministar turizma u travnju ove godine već posjetio Kinu te najavio mogućnost dodatnih putovanja hrvatske delegacije, Ministarstva turizma i HTZ-a, na sajam CITM u studenome u Šangaju. Na odlasku je kineskim delegatima direktor poručio kako je Hrvatska turistička zajednica fokusirana na izvrsnost i otvorena za nove ideje u cilju ostvarenja svih zacrtanih ciljeva te poželio uspješno, produktivno putovanje po Hrvatskoj.

Kako se navodi u priopćenju, kineska delegacija tijekom inspekcijskoga putovanja po Hrvatskoj obići će Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar gdje će se sastati i s čelnim ljudima zračnih luka. Inspekcijsko putovanje uključuje i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti, stonske zidine, dubrovačku, splitsku i zadarsku povijesnu jezgru.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, kao jedne od najznačajnijih destinacija kineskih gostiju prilikom boravka u Republici Hrvatskoj, kineska delegacija uživat će u vožnji brodom i turističkom obilasku parka kao i gastronomskim delicijama ličkoga kraja. Inspekcijsko putovanje nastavlja se posjetom i razgledom Pule te Nacionalnom parku Brijuni. Posljednji dan boravka delegacija će provesti u Kumrovcu te tom prilikom posjetiti muzej Staro selo.

HTZ naglašava kako su kineski gosti u 2013. ostvarili 30 posto više dolazaka i 26 posto više noćenja u odnosu na godinu prije. Jednako tako, u prvih osam mjeseci 2014. godine bilježi se 38 posto više dolazaka, odnosno 37 posto više noćenja kineskih turista u odnosu na isto razdoblje u 2013., dok se u kolovozu bilježi rast od 27 posto i u dolascima i u noćenjima u odnosu na lanjski kolovoz.

Kinesko tržište od iznimne je važnosti za Hrvatsku, a pojačana prisutnost na njemu kroz studijska i inspekcijska putovanja dodatna je promidžba za Hrvatsku u cjelini, ističe se u priopćenju.