zabrinjavajući trend

Kina utonula u deflaciju, gospodarstvo sve više usporava

09.08.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Kina je u srpnju utonula u deflaciju, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene pale po prvi put od veljače 2021., a proizvođačke nastavile padati 10. mjesec uzastopno, dok to drugo najveće svjetsko gospodarstvo pokušava oživjeti domaću potražnju

Indeks potrošačkih cijena za srpanj pao je 0,3 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Nacionalni ured za statistiku (NBS), što je nešto sporiji pad od prognoziraih 0,4 posto pada. Time je zabilježen prvi godišnji pad potrošačkih cijena od veljače 2021. godine.

Indeks proizvođačkih cijena, pak, pao je 10. mjesec zaredom, za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 5,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Prognoze su ukazivale na pad od 4,1 posto.

Kineski gospodarski oporavak usporio je nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, budući da je potražnja u zemlji i inozemstvu oslabila. Vlasti su uvele niz mjera za potporu gospodarstvu, a očekuju se i dodatni koraci.

'I potrošačke i proizvođačke cijene su na godišnjoj razini pale i potvrdile deflaciju u gospodarstvu', rekao je viši strateg u ANZ-u Xing Zhaopeng.

Ti loši pokazatelji dolaze u vrijeme rastućih strahovanja da Kina ulazi u eru puno sporijeg gospodarskog rasta nalik na razdoblje japanskih 'izgubljenih desetljeća', u kojem su potrošačke cijene i plaće stagnirale cijelu jednu generaciju.

Slabljenje cijena u Kini u oštrom je kontrastu s paralizirajućom inflacijom koju su doživjela druga velika svjetska gospodarstva, a koja je prisilila središnje banke da brzo podižu kamatne stope.

Međutim, javljaju se znakovi da bi globalna inflacija mogla biti na svom vrhuncu te u nekim slučajevima okrenuti u deflaciju, kao primjerice u Brazilu, 10. po veličini svjetskom gospodarstvu, zbog čega je tamošnja središnja banka prošli tjedna snizila kamatne stope.