borba za čipove

Trgovinski rat: EU slavi veliku pobjedu, a Kina će pobjesniti

08.08.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) priopćio je u utorak da je njegova uprava odobrila investiciju od 3,5 milijardi eura za izgradnju prve TSMC-ove europske tvornice u njemačkom Dresdenu

Veliki je to podstrek za njemačku automobilsku industriju, ali i značajna pobjeda EU-a u trgovinskom ratu s Kinom

Unija ima za cilj povećati svoj udio na globalnom tržištu poluvodiča sa trenutnih 9 posto na 20 posto do 2030. godine. Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton vabi vodeće svjetske proizvođače — poput TSMC-a, američkog Intela i južnokorejskog Samsunga — na investicije, mameći ih izdašnim subvencijama.

Do sada je uspio uvjeriti Intel da svoju planiranu investiciju od 17 milijardi eura u njemačkom gradu Magdeburgu podeblja na čak 30 milijardi, što će njemačka država pratiti s 10 milijardi eura.

Ulaganje TSMC-a dat će dodatni zamah europskoj industriji čipova, koja se bori sa SAD-om i Japanom u pokušaju da privuče velike investitore.

Napetosti između Kine i Zapada usredotočene su upravo na industriju čipova. Nizozemska se nedavno pridružila SAD-u u ograničavanju izvoza vrhunskih strojeva za izradu mikročipova u Kinu, koja je kao odgovor uvela nova ograničenja na izvoz germanija i galija, rijetkih minerala koji se koriste za izradu poluvodiča.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company najveći je proizvođač čipova na svijetu Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

U siječnju je izvršni direktor TSMC-a C.C. Wei otkrio da tvrtka razmatra ulaganje u tvornicu čipova za auto industriju u Europi. Sredinom srpnja, predsjednik TSMC-a Marc Liu pojasnio je da će tvornica biti u Njemačkoj.

Šefovi TSMC-a u nekoliko navrata su dali do znanja da će se izgradnja nove tvornice u Njemačkoj ovisiti o 'zahtjevima kupaca i razini potpore države'.

  • +6
Čipovi u automobilu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Njemačka vlada pokazala je volju ponuditi državnu pomoć. Intel je prošlog mjeseca saopćio da može računati na 'povećanu potporu vlade', jer je potpisao revidirano pismo namjere s njemačkom vladom. Njemačka je izdvojila 20 milijardi eura za subvencije za industriju čipova iz državnog fonda za klimu i tranziciju, izvijestio je Bloomberg prošli tjedan.

Pitanje je može li se TSMC-ov poslovni model, uspješan u Tajvanu, tako lako prekopirati na druga mjesta. U SAD-u, TSMC je morao odgoditi otvaranje tvornice u Arizoni za godinu dana zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

U Dresdenu ga pak čekaju jaka njemačka industrijska imena sa stručnom radnom snagom poput Boscha, Infineona i NXP-a.