INDIJA POSUSTAJE

Kina postaje vodeći potrošač zlata

02.10.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Kina je na dobrom putu da ove godine pretekne Indiju i postane najveći potrošač zlata u svijetu u sklopu pomicanja pokretačkih snaga na tom tržištu dalje na istok, objavilo je udruženje te industrije

'Kina će ove godine najvjerojatnije preteći Indiju', kazao je u razgovoru za AFP Albert Cheng, direktor za Daleki istok Svjetskog vijeća za zlato na marginama konferencije u Rimu.

Svjetsko vijeće za zlato ima sjedište u Londonu i glavna je svjetska organizacija za razvoj tržišta zlata. Uključuje sve vodeće kompanije koje se bave proizvodnjom zlata.

Kinesko će tržište vjerojatno dosegnuti brojku od 1.000 tona, rekao je Cheng. Globalno tržište zlata godišnje obuhvaća oko 4.400 tona, od čega 2.800 tona otpada na proizvodnju zlata u rudnicima a 1.600 tona na postojeće zlato.

Cheng tumači da su naglom porastu potrošnje pomogli brzi gospodarski rast i blaga regulativa tržišta, zahvaljujući kojoj je zlato dostupno i prosječnim kineskim građanima.

U Kini trenutno po njegovim riječima posluje oko 100.000 trgovina zlatnog nakita i 20 banaka koje prodaju zlatne poluge odnosno nude mogućnost otvaranja investicijskih beskamatnih računa za potrebe ulaganja u taj plemeniti metal.

'Indija i Kina dva su glavna pokretača tog tržišta, na njih otpada 60 posto globalne potrošnje', podsjeća Cheng, napominjući pritom da indijska potrošnja pada već dvije godine zbog pada tečaja rupije i visokih carina na uvoz. Procjenjuje se da Indijci drže u privatnom vlasništvu oko 20 tisuća tona zlata a dosadašnji pokušaji da ih se potakne da njime trguju nisu urodili plodom, napominje Cheng.

Na marginama konferencije koju je organiziralo Londonsko udruženje trgovaca zlatnim polugama Marcus Grubb, direktor za investicije Svjetskog vijeća za zlato, izjavio je da će potražnja iz Kine i Indije i u doglednom razdoblju podupirati cijene zlata.

'Oko 2,5 milijardi ljudi postat će bogatije i kupovat će više zlata', tumači.