TKO JE U DRUGOM KRUGU?

Kalmeta skriva ponuđače za Pleso

Bionic
Reading

Hrvatska javnost neće doznati tko je od deset natjecatelja za koncesiju Zračne luke Zagreb prošao u drugi krug jer je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete odlučilo taj podatak ostaviti tajnim.

Pozvali su se na Zakon o javnoj nabavi, pa će imena onih koji su prošli u drugi krug biti poznata tek za više od mjesec dana - po dostavi cjelokupnih financijskih ponuda. Iako je interes javnosti velik, time se želi, piše Poslovni dnevnik, spriječiti dogovor među onima koji su ocijenjeni sposobnima.

Kako je već najavljeno, tijekom razdoblja do konačnih ponuda mijenjat će se i uvjeti natječaja. Najveća izmjena je da će se smanjiti prvotno planirana investicija od 192 milijuna eura za izgradnju prve faze novog terminala. Umjesto pet milijuna putnika, u prvoj fazi bi se trebala graditi zgrada za tri milijuna putnika vrijedna 150 milijuna eura.

U 10 konzorcija sudjeluju aerodromski operateri i građevinari iz Koreje, Turske, Francuske, Kanade, SAD-a, Njemačke, Austrije, Grčke i Velike Britanije. Nakon otvaranja konačnih ponuda, direktno će se pregovarati s onima čije ponude budu prihvatljive. Koncesijski ugovor trebao bi se potpisati u listopadu, a gradnja početi u prvoj polovici sljedeće godine. Favoritom se smatra američko-kanadski ADC&HAS.