POSLANA PRIJAVA DORH-U

Kalmeta i Milinović novcima iz HAC-a kupuju birače?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 12.05.2011 15:42
  • Objavljeno 12.05.2011 u 14:11
Drako Milinović Božidar Kalmeta

Drako Milinović Božidar Kalmeta

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Nezavisni cestarski sindikat (NCS) podnio je prijavu DORH-u u kojoj traži da se ispita zakonitost ovrha koje je nad Hrvatskim autocestama (HAC) pokrenulo nekoliko općina i gradova Zadarske i Ličko-senjske županije. Lokalne vlasti traže od HAC-a 130 milijuna kuna zbog naplate komunalne naknade. Sindikat smatra da se iza svega krije želja HDZ-ovih ministara Božidara Kalmete i Darka Milinovića da se dodvore svojoj izbornoj bazi uoči izbora

Općina Jasenice pokrenula je postupak ovrhe nad HAC-om u iznosu od 35,2 milijuna kuna zbog naplate komunalne naknade, a na temelju rješenja o komunalnom doprinosu. Ista rješenja izdali su i drugi gradovi i općine Zadarske i Ličko-senjske županije. Benkovac traži 16,8 milijuna kuna, Posedarje 31,1 milijun kuna, a Brinje 43,3 milijuna kuna. Sveukupni zahtjevi iznose oko 130 milijuna kuna

Pored navedenih zahtjeva, HAC je isplatio ili plaća nezakonito zatražene komunalne doprinose Gospiću (6,6), Lovincu (19,4) i Perušiću (4,4 milijuna kuna), što s već navedenim zahtjevima iznosi 160 milijuna kuna, piše u prijavi Nezavisnog cestarskog sindikata DORH-u.

Cestari traži hitno pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti svih načelnika i gradonačelnika tih općina i gradova, kao i uloga HDZ-ovih ministara Božidara Kalmete i Darka Milinovića u navedenim aktivnostima lokalnih vlasti.

Sindikat ističe i da su zahtjevi za ovrhom nezakoniti jer se čelnici lokalnih vlasti pozivaju na Pravilnik o komunalnoj naknadi iz 2006, a HAC je tamo gradio autocestu i ceste na temelju građevinskih dozvola iz 2002. i 2003, puštene u promet prije donošenja Pravilnika.

'Neustavno je, pa time i nezakonito retroaktivno primjenjivati zakone i podzakonske akte. Svaki državni službenik ili namještenik koji obnaša funkciju načelnika općine ili gradonačelnika dužan je poznavati i Ustav RH i navedeni pravilnik', navodi se u prijavi cestarskog sindikata.

Ministar Kalmeta dosad je isticao da je on protiv toga da općine i gradovi naplate komunalni doprinos od HAC-a, ali čelnik NCS-a Mijat Stanić mu ne vjeruje.

'Jedno je priča za javnost, a drugo pasivnost koju ministar pokazuje u rješavanju tog problema. Dobro se zna da se u Zadarskoj županiji ništa ne događa bez njegovog znanja', kaže Stanić za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi