bit će čupavo...

Kakva nas turistička sezona očekuje? 'Ljeto će se preživjeti, ali nakon toga mnogi će se naći u financijskim problema, a tad kreće restrukturiranje...'

08.03.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa bacila je domaći turizam 20 godina unatrag kad se usporedi lanjski broj noćenja s 2019. godinom. Hoće li ova sezona ipak biti nešto bolja? Turistički djelatnici umjereno su optimistični. Na početku godine entuzijazam je bio veći, ali kako kampanja cijepljenja debelo kasni, kako kod nas, tako i u ostatku Europe, vjera u bolje sutra je splasnula. Ljeto će se još preživjeti, a pitanje je što će biti najesen...

Čini se da će puno toga u domaćem turizmu ove godine diktirati njemački Robert Koch Institut.

Vijest da su Nijemci prije tri dana s crvene liste skinuli četiri naše županije - Požeško-slavonsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku i Istarsku - od kojih je ova potonja, naravno, turistički najpotentnija - vratila je krv u lice istarskim hotelijerima i ostalim turističkim radnicima. Odmah je živnuo i buking.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), koja okuplja velike hotelske kuće, ističe da će biti presudno zadržati što bolju epidemiološku sliku.

'Stanje s bukingom je dobro, što pokazuje želju za putovanjem, odnosno godišnjim odmorom, no treba napomenuti da je kod većine hotelijera i ostalih pružatelja usluga smještaja izrazito fleksibilna politika otkazivanja, tako da se slika može promijeniti preko noći. Da je ključna epidemiološka situacija u destinaciji, pokazuje situacija nakon što je Njemačka četiri hrvatske županije stavila u zeleno, pa je znatno povećan interes, naročito za Istru kao jedinu mediteransku regiju koja je u zelenom', rekao je Ostojić za tportal.

Prošle godine Hrvatska je ostvarila 41 milijun noćenja, što je oko 55 posto manje nego 2019. godine, i time smo se vratili na razine otprije 20 godina. Ostojić očekuje da će sezona rezultatom biti negdje između one 2019. i prošlogodišnje.

'U skladu s time možemo očekivati blag rast popunjenosti. Pritom možemo očekivati i nastavak trenda veće potražnje i bolje popunjenosti u objektima koji su više kvalitete te imaju više prostora zbog osjećaja sigurnosti', mišljenja je Ostojić.

On pozdravlja inicijativu Stay Safe in Croatia, koju je pokrenulo Ministarstvo turizma i sporta, ali smatra da nam nedostaje izrada konkretnog nacionalnog plana pripreme sezone.

'Taj plan mora biti zasnovan na mjerama koje će omogućiti to da Hrvatska dočeka sezonu kao zelena te da što duže ostane u toj kategoriji, a s druge strane na kvalitetnom planu komunikacije s gostima, kako na emitivnim tržištima, tako i kad dođu u Hrvatsku. Također, važno je pratiti trendove koje nam diktiraju naša emitivna tržišta. Primjerice, ako brzi testovi postaju standard borbe protiv epidemije u Njemačkoj i Austriji, u Hrvatskoj moramo gostima iz tih zemalja omogućiti da kod nas imaju jednostavan pristup takvim testovima', rekao je Ostojić.

Siniša Topalović, globalni direktor turističkog savjetovanja i partner u tvrtki Horwath, također je umjereno optimističan kad je riječ o ovogodišnjoj sezoni.

Prošle godine koronakriza je najsnažnije pogodila destinacije na jugu Hrvatske dok su Istra i Kvarner imali puno bolje turističke brojke. Primjerice u Poreču je broj noćenja lani pao za 62 posto, u Rovinju za 55 posto dok je Dubrovnik imao sunovrat od čak 82 posto.

Topalović tu oštru podjelu na sjever i jug očekuje i ove sezone.

'Istra i Kvarner imat će veće stope oporavka, srednja Dalmacija nešto blaže dok će se najsporije oporavljati južna Dalmacija. Jug ovisi o zračnom prometu, a on se ni u 2021. neće oporaviti u željenoj mjeri. Glavni faktor oporavka bit će upravo prometna dostupnost i prekogranična protočnost', mišljenja je Topalović.

Dodaje kako je domaći turistički sektor s velikim očekivanjima ušao u ovu godinu. Međutim problemi s cjepivom i usporeno cijepljenje stanovništva podrezali su krila tom optimizmu, a s druge strane ne treba zaboraviti ni to da je ljudima dosta zatvorenosti i histerije.

  • +7
Turisti u Dubrovniku (ljeto 2020.) Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Sporija kampanja cijepljenja od očekivanog ostavit će traga na turizmu i preko ljeta jer neće biti ostvarena željena razina cijepljenosti populacije. Opet, ako smo prošle godine u onom silnom kaosu, neorganiziranosti i strahu imali 50-ak posto noćenja, onda je za ovu cilj od 65 posto noćenja 2019. nešto što bi moglo biti realno očekivati', uvjeren je Topalović.

Kad se općenito gleda turistički sektor, koronakriza je najteže pogodila cestovne prijevoznike, putničke agencije i rent-a-car kuće. Privatni iznajmljivači lani su prijavili 14 tisuća manje kreveta, a njih oko tri tisuće zatvorilo je djelatnost.

'Kreveti u privatnom smještaju nisu nestali. Samo su odjavljeni kako bi se smanjili fiksni troškovi uslijed smanjene potražnje. Oporavkom tržišta valja očekivati i njihovo vraćanje. Kada je riječ o hotelima, oni će zahvaljujući državnim mjerama uspjeti preživjeti do ljeta, no najveći izazov slijedi nakon ljetne sezone. Poslije sezone, ovisno o njenoj uspješnosti, moguće je očekivati povećanje broja poslovnih subjekata s određenim financijskim problemima te sukladno tome moguća restrukturiranja i transakcijsku aktivnost', predviđa Topalović.

Da je turizam žilava biljka dokazala je, smatra predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain, prošla godina. On se ne usudi prognozirati hoće li ova sezona biti bolja od lanjske jer se situacija mijenja iz dana u dan.

'Bilo kakav prognoza je nezahvalna. Puno bi nam značilo kad bi se na razini cijele EU priznali brzi testovi. Čekaju se protokoli koje će donijeti Europska komisija. Time bi riješili veliki problem jer bi mogli osnovati turističke punktove za brzo testiranje. Gosti ne bi gubili vrijeme i živce kao lani', rekao je Fain.

Uz to, on smatra kako bi Hrvatska, što je već napravila Grčka, trebala izaći s jasnom informacijom kako svi oni koji su preboljeli Covid-19 ili su cijepljeni mogu bez problema ući u zemlju.

'Vrijeme je bukinga. Bila bi to snažna poruka', uvjeren je Fain.