prorok iz omahe

Kako zadržati zaposlenike? Evo što preporučuje Warren Buffett

27.01.2022 u 19:31

Bionic
Reading

U studenom 2021. godine čak 4,5 milijuna američkih radnika napustilo je posao u potrazi za boljim zaposlenjem. Takozvana velika ostavka nedvojbeno se pobrinula za resetiranje kadrova, što je poslodavce natjeralo da počnu razmišljati o strategijama smanjenja masovne fluktuacije

Kako je tportal nedavno pisao, stope odustajanja od posla bile su visoke u kolovozu, rujnu i listopadu prošle godine. Zatim su se, prema podacima ministarstva rada, intenzivirale: više od 4,5 milijuna ljudi u studenom je svojevoljno napustilo posao, što je rekord u dva desetljeća, otkako se prate ti podaci.

Mnogi stručnjaci smatraju da menadžeri prvo moraju dokučiti kako stvoriti radno okruženje koje je dovoljno privlačno da zaposlenici uživaju u svom poslu, a kao rezultat toga i produktivnost će biti veća.

'Pozivam vas da radite na poslovima koje volite. Niste normalni ako i dalje prihvaćate poslove koji vam se ne sviđaju jer mislite da će to dobro izgledati u vašem životopisu', uvijek je savjetovao svojim studentima legendarni investitor Warren Buffett.

Web stranica Inc. nudi još nekoliko savjeta za poslodavce kako svoje zaposlenike učiniti sretnima na poslu.

Nezdravo radno okruženje čini rad stresnijim, stoga je iznimno važno da ono bude pozitivno i poticajno. Kada suradnici i menadžeri dijele iste vrijednosti, uvjerenja i etička ponašanja u psihološki sigurnom okruženju, zaposlenici se osjećaju prihvaćeno i sigurno. To dovodi do uspjeha tvrtke.

U mnogim tvrtkama viši menadžer osigurava to da se dužnosti zaposlenika izvršavaju uspješno i na vrijeme, istovremeno provodeći pravila i politike rada. Većinu vremena međutim ne može se usredotočiti na aspekt zadovoljstva zaposlenika.

Kad bi menadžeri aktivno slušali brige i primjedbe zaposlenika te slijedili njihove ideje, do inovativnih rješenja moglo bi se brže doći, uvjereni su stručnjaci.

  • +10
Warren Buffett Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U ovom novom dobu važno je da se zaposlenici dobro osjećaju, pa bi viši menadžeri trebali osnažiti nekoga da zadovolji potrebe zaposlenika. Znači li to potpunu prilagodbu rasporeda i reorganizaciju radne zajednice? Osjećaj da nadređeni podržavaju zaposlenike osigurat će zadovoljstvo cijelog tima, a time i produktivnije rezultate.

Bez obzira na razinu vodstva u hijerarhiji, ljudima s karakterom i integritetom može se vjerovati. To donosi i veći stupanj vjerodostojnosti u radnu okolinu.

Zaposlenici koji vole svoj posao motiviraniji su, ulažu više vremena u posao i rade ga kvalitetnije.

'Volim svaki dan jer radim s ljudima koji mi se sviđaju. Ne postoji posao na svijetu koji je zabavniji od vođenja Berkshirea i smatram srećom što sam tu gdje jesam', jasna je poruka Warrena Buffetta.