4 glavna područja

Kako SMARTMED partneri pilot projektima razvijaju rješenja za pametni turizam?

25.07.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Sedam partnera u sklopu strateškog projekta SMARTMED provelo je devet pilot projekata za testiranje SMART modela pametnog turizma

Uz niz održanih aktivnosti SMARTMED projekta, provedeno je devet pilot projekata unutar kojih je testiran, a potom i diseminiran SMART model pametnog turizma. U pripremu, planiranje i provedbu projekata uključilo se sedam partnera iz Italije, Španjolske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Portugala i Slovenije.

Međunarodnom suradnjom, kao glavnom idejom SMARTMED projekta, uz vodećeg partnera Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, dionici iz sektora turizma razvili su novi poslovni model upravljanja razvojem turizma, čiji je cilj pozicionirati Mediteran kao održivu, atraktivnu, pametnu i uključivu destinaciju. Kako bi se poslovni model testirao te kako bi se dobile povratne informacije o izvedivosti i relevantnosti razvijenog modela, osmišljeni su i provedeni pilot projekti.

SMART model pametnog turizma prepoznaje 4 glavna područja (održivost, suradnja i uključivost, ljudski kapital, inovacije i digitalne tehnologije) te 4 razvojna cilja - održivi turizam, uključiv turizam bliži građanima, cjelogodišnji konkurentan turizam baziran na stručnosti te turizam koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Svaki pilot projekt posvećen je jednom od navedenih razvojnih ciljeva.

Pilot projekti s istim ciljem – održivi turizam

Tako su partneri iz Španjolske, konkretnije Agencije za gospodarski i društveni razvoj Àrea Metropolitana de Barcelona, proveli prvi pilot projekt putem kojeg se razvijao pametni sustav podataka o turizmu za gradsko područje Barcelone. Drugi pilot projekt provodili su partneri iz regije Valle d’Aosta u Italiji, koji je bio usmjeren na uspostavljanje regionalnoga modela Smart Tourism Huba. Kroz pilot projekt provedene su mnoge radionice i edukacije na temu održivosti, digitalizacije i različitih oblika turizma.

Treći pilot projekt provodilo je Ministarstvo turizma Grčke. Fokus projekta bio je na izradi mikrostranice povezane s glavnom internetskom stranicom Ministarstva, na kojoj će se prikupljati turistički statistički podaci te će se koristiti za izradu učinkovitih politika razvoja turizma. Zahvaljujući primjeni modela SMART turizma, partneri iz Odjela za turizam, gospodarstvo, kulturu i valorizaciju teritorija regije Puglia iz Italije proveli su četvrti pilot projekt, kojim se izmijenila postojeća Regionalna digitalna platforma (DMS) s ciljem doprinosa formiranju inovativnog digitalnog ekosustava.

Digitalizacija je bila fokus i kod petog pilot projekta, gdje su se partneri iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona posvetili digitalizaciji svoje turističke ponude. U sklopu projekta provedene su aktivnosti, kao što su razvoj destinacijskog portala za promociju turističke destinacije i rezervacije te aktivnosti razvoja mobilne aplikacije i jačanja prisutnosti na društvenim mrežama.

Turismo de Portugal u sklopu šestog pilot projekta pokrenuo je digitalnu platformu pod nazivom Academia Digital putem koje se može pristupiti treninzima, radionicama i seminarima namijenjenima profesionalcima u sektoru turizma. Partneri iz Slovenije s Fakulteta turističkih studija u Portorožu svoje pilot projekte usredotočili su na smanjivanje sezonalnosti, uključivanje i angažiranje lokalne zajednice te poticanje razvoja održive turističke ponude.

Provedeni pilot projekti doprinijeli su ostvarenju ciljeva SMARTMED projekta te uspješno odgovorili na razvojne izazove. Najviše se pozornosti konkretno usmjerilo na razvijanje rješenja u turizmu koji integriraju tehnologiju i potiču inovacije. Upravo se kroz pilot projekte očituje uspješnost SMARTMED projekta i važnost koju on ima za turizam na lokalnim, regionalnim te nacionalnim razinama. Sva razvijena rješenja doprinose realizaciji pametnog turizma i pozicioniranju Mediterana kao atraktivne, pametne i uključive destinacije.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na internetskoj stranici https://smartmed.interreg-med.eu/.