nova pravila

Crno na bijelo: Kako prijeći s prešutnog minusa na dopušteni?

11.08.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Hrvatske banke su u srpnju prošle godine s Vladom i Hrvatskom narodnom bankom potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu te se obvezale zamijeniti prešutno prekoračenje na tekućim računima dopuštenim

Dopušteno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje korisniku temeljem ugovora o transakcijskom tekućem računu u eurima i ugovora o dopuštenom prekoračenju, a koji prelazi iznos salda na transakcijskom tekućem računu u eurima. Dakle, ono što se unaprijed dogovori, mora vrijediti, čime se izbjegavaju situacije kakvima se svjedočilo kod prešutnog prekoračenja.

U prosjeku su ona bila oko 30 posto skuplja od dopuštenih, a HNB je 2021. izvijestio da nerijetko iznose i do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja. Sve to otvorilo je potrebu za regulacijom jer oko 850.000 građana u Hrvatskoj koristi neki oblik minusa na računima. I mnogi od njih bi zbog kamata bili u minusu za veći iznos od onoga kolika im je plaća.

Od početka ove godine maksimalna dopuštena efektivna kamatna stopa, uz nominalnu kamatnu stopu uključuju i naknade, prije svega za vođenje tekućeg računa, iznosi 7,5 posto. Ukratko, sve je “crno na bijelo” i građani će ubuduće znati koliki im je minus, kolika je kamata na njega, što znači da će lakše “gospodariti” svojim dugom. Koji im je pak najprihvatljiviji kroz minuse na računima jer su kamate manje, a i manje je ograničenja nego kod drugih vrsta kredita.

Do kraja lipnja ove godine, građani koji imaju mogućnost prekoračenja na tekućim računima već su dobili pismene ponude svojih banaka o zamjeni prešutnog prekoračenja dopuštenim. Rok za prihvat ponude je 12 mjeseci, odnosno, do 30. lipnja iduće godine.

Od banke do banke ovisi kako će se ta tranzicija obavljati. Kako će to pojedine banke raditi pročitajte na N1.