promjena na vrhu

Kako je Tel Aviv postao najskuplji grad na svijetu?

01.12.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Mnoge je nemalo iznenadila jutrošnja informacija prema kojoj je najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji na svijetu. Riječ je o analizi The Economist Intelligence Unita u kojoj je Tel Aviv preuzeo vodeću poziciju od francuskog glavnog grada Pariza, koji se sada nalazi na diobi drugog mjesta sa Singapurom.

Istraživanje je pokazalo da je Tel Aviv drugi najskuplji grad za alkohol i prijevoz, peti po predmetima osobne njege i šesti po rekreaciji. Kako je došlo do toga da Tel Aviv "odjednom" postane tako skup?

Zapravo, nije baš odjednom... Trend rasta cijena nekretnina u Tel Avivu, ali i mnogih troškova života povezanih s tim prisutan je već godinama. Izraelska valuta u posljednjih je godinu dana značajno ojačala, pa je i to jedan od razloga poskupljenja.

Gradonačelnik Tel Aviva, Ron Huldai, upozorio je nedavno u intervjuu za Haaretz da rastuće cijene nekretnina - koje nisu uključene u izračune EIU-a - znači da grad ide prema "eksploziji".

“Tel Aviv će postajati sve skuplji, kao što cijela zemlja postaje sve skuplja”, rekao je. "Temeljni problem je što u Izraelu nema alternativnog metropolitanskog centra.

U Sjedinjenim Državama postoje New York, Chicago, Miami i tako dalje. U Britaniji su veliki gradovi London, Manchester i Liverpool.

Tamo se možete preseliti u drugi grad ako su troškovi života preteški." Tel Aviv posljednjih godina doživljava tehnološki procvat, postajući Silicijska dolina zemlje. To je zauzvrat povećalo troškove života i povećalo socijalne razlike, pisao je nedavno Wall Street Journal.

Analizom je utvrđeno da su problemi u lancima nabave te protuepidemijske mjere koje su ograničile proizvodnju i trgovanje doprinijele porastu troškova života u mnogim gradovima. Troškovi transporta su narasli zbog rasta cijene goriva, a zabilježen je značajan porast cijena duhana, proizvoda za osobnu higijenu te zabavnih sadržaja.