globalna nestašica Čipova

Kako je Škoda upala u probleme? Radnici nervozni, strahuju od otkaza

19.10.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Mnoge je jutros zaintrigirala informacija da je Škoda zbog nedostatka čipova bila prisiljena zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Češkoj. Iako iz kompanije uvjeravaju da je riječ o prolaznim poteškoćama i da se mogu nositi s problemima, brojni radnici u Škodinim tvornicama u Češkoj strahuju da bi uskoro mogli postati jednostavno - suvišni

Škoda će ove godine proizvesti 250.000 automobila manje nego što je planirano zbog globalnog nedostatka čipova, izvijestio je časopis Automobilwoche, što je dvostruko više od broja koji je tvrtka procijenila prošlog mjeseca.

Većina radnih smjena otkazana je do kraja godine jer Škoda i dalje ima velik broj nedovršenih automobila na skladištu i usredotočit će se na to da ih prvo završi, piše časopis pozivajući se na čelnika radničkog vijeća tvrtke. Češki automobilski brend, dio Volkswagena, zadržat će samo jednu proizvodnu liniju u svojoj tvornici u Kvasinyju, a koncentrirat će se na dovršetak oko 10.000 vozila u tijeku. Kao rezultat toga, oni će biti isporučeni brže nego što se očekivalo.

Manjak čipova mogao bi trajati do druge polovice 2022. godine, očekuju u kompaniji, a zatim će se ponovno stabilizirati.

Zaposlenici strahuju da tvrtka za njih neće imati posao i boje se ograničenja proizvodnje do kraja godine. Škoda zapošljava više od 35.000 ljudi u Češkoj.

Prema sindikatima, tvrtka planira velike kadrovske promjene od 1. studenoga. Iz vodstva kompanije ipak pokušavaju smiriti situaciju i naglašavaju da velikih rezova neće biti.

'Molimo vas da ovo ne miješate s otkazima', naglašava Jaroslav Povšík, šef sindikata Škode.

  • +6
Škodina tvornica u gradu Mlada Boleslav Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Ali radnici Škode svakako znaju da je u problemima i njihov vlasnik Volkswagen. Prema Handelsblattu, čelnik njemačkog proizvođača automobila Volkswagena Herbert Diess najavio je u rujnu mogući gubitak do 30.000 radnih mjesta u njemačkim tvornicama. U problemima su i ostali veliki proizvođači automobila poput Toyote i Hyundaija.

Ukupna proizvodnja domaćih automobila u Češkoj ove godine bit će na razini prošlogodišnjih 1,15 milijuna automobila, što je za petinu manje u odnosu na 2019. i 150 tisuća manje nego što se prvotno pretpostavljalo sredinom godine.

Prošle godine Škoda je isporučila više od milijun automobila širom svijeta. Upravlja s tri proizvodna pogona u Češkoj, a proizvodi i u Kini, Rusiji, Slovačkoj i Indiji, uglavnom kroz grupna partnerstva, kao i u Ukrajini i Kazahstanu u suradnji s lokalnim partnerima. Djeluje na više od 100 tržišta.

Na globalnoj razini Škoda Auto zapošljava 180.000 ljudi. Autoindustrija je zaslužna za četvrtinu industrijske proizvodnje Češke.

U vodstvu kompanije već su mjesecima zabrinuti jer kupci moraju čekati čak do godinu dana na dolazak svojih novih automobila, zbog čega tvrtka želi što prije eliminirati zaostatke u proizvodnom procesu.