VOJNI POSLOVI

Kako je HS produkt osvojio ljubitelje oružja?

02.04.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Međunarodni sajam vojne industrije u Splitu ASDA 2011 (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition 2011), održan je u Spaladium Areni, nedaleko od pomorske baze Lora, od 29. do 31. ožujka. TNT Productions Inc., specijalizirana američka privatna tvrtka, kao organizator je ovu priredbu prvenstveno usmjerio na poslovne ljude s područja obrane i nacionalne sigurnosti iz Hrvatske i regije. Pa ipak, njezinih je 138 izlagača na svoja 82 štanda uz profesionalce ugostilo i veći broj Splićana te zainteresiranih namjernika

Za razliku od dosadašnjih sajmova slične tematike, koji su posljednjih godina praktično nestali s vidokruga hrvatske javnosti, ASDA 2011 se i u svojoj premijeri može pohvaliti sudjelovanjem tvrtki iz čak 23 države, među njima i kompanija kao što su BAE Systems, EADS, Elbit, Finmeccanica, Kongsberg, Krauss-Maffei Wegmann, MBDA, Rafael, Saab ili Thales.

Jednako tako, u Splitu je bila prisutna i praktično čitava hrvatska vojna industrija, 54 izlagača - od Đure Đakovića, HS Produkta, KROKO Internationala, Podravke ili Šestan-Buscha do praktično čitave namjenske brodogradnje i još niza manjih poduzeća.

Dok je nositelj organizacije bilo specijalizirano američko privatno poduzeće, sajam se održao pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz djelatnu potporu Ministarstva obrane.



Dominacija Đure Đakovića

Osim sklapanja poslova te upoznavanja s ponudom zastupljenih izlagača, prisutni su tijekom trajanja sajma mogli prisustvovati i dvama zanimljivim popratnim događanjima - združenoj pokaznoj vježbi ASDA 2011 za prvoga dana priredbe, i međunarodnoj konferenciji 'Building modern defense capabilities – Crossborder cooperation, pooling and sharing' tijekom drugoga dana sajma. Oba su ova događanja zapravo predstavljala prilično iznenađenje – vojna vježba količinom pokrenute vojne tehnike kakvu se već neko vrijeme nije vidjelo u nas, a konferencija raznolikošću i stručnošću međunarodnoga skupa pozvanih govornika.

Što se tiče poslovnog aspekta priredbe, prvim je danom dominirao Holding Đuro Đaković. Uz prvo pojavljivanje bivšeg načelnika glavnoga stožera Josipa Lucića 'u civilu', kao člana njegova nadzornog odbora, obavljeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju kod zajedničkoga izlaska na treća tržišta između finske tvrtke Patria Land Systems i Holdinga Đuro Đaković.

Prema Bartolu Jerkoviću, predsjedniku uprave tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila, radi se tu o prirodnome nastavku poslovne situacije iz druge polovice prošle godine. Tada se, a nakon duljega zastoja, konačno ušlo u stabilnu proizvodnu dinamiku od četiri borbena oklopna vozila mjesečno - 'svaki tjedan po BOV jedan'. Time bi se proizvodnja i isporuka svih 126 ugovorenih vozila dovršila s prvim kvartalom 2013. godine.

Slavonski poslovi s Norvežanima i Fincima

General Lucić u civilu

Upravo je ustaljivanje ritma serijske proizvodnje već od početka suradnje s Fincima bilo naznačeno kao okidač za daljnje pregovore o zajedničkome izlasku na strana tržišta – što je sada i formalizirano Memorandumom.

Osim što se zahuktala proizvodnja samih oklopnih vozila za hrvatsku kopnenu vojsku, konačno predstoji i početak njihovog opremanja norveškim daljinski upravljanim oružnim stanicama Protector tvrtke Kongsberg – na temelju oko 14 milijuna eura vrijednog ugovora, s ugovorenim uzvratnim poslovima u vrijednosti od 100 posto osnovnoga ugovora.

Nakon što je tijekom 2010. potpisan ugovor između Kongsberga i Đure Đakovića, isporuka ukupno 56 oružnih stanica je uglavljena u četiri koraka – objasnio je Bjorn Evensen, program menadžer ovoga posla. Prvi je korak isporuke na redu krajem svibnja ove godine, idući oko Božića te preostala dva tijekom iduće godine - čime će zaključno do kraja 2012. bile isporučene sve spomenute oružne stanice za hrvatskoga naručitelja.

Gužva oko HS produkta

Uz atraktivan prostor tvrtke KROKO International, neprekidna se gužva stvarala i kod velikog štanda karlovačkog HS Produkta. Upravo je ondje i premijerka Kosor oprobala osjećaj koji u ruci daje domaća jurišna puška VHS – kako ona duga sa svom silom dodataka, tako i ona kraća – proizvod suradnje HS Produkta i instituta Ruđer Bošković, koji je pomogao u novi 'ram' puške integrirati i ciljnički sustav crvene točke i optiku s povećanjem.

Direktor poduzeća Željko Pavlin ističe kako je na temelju postojećeg ugovora sklopljenog s MORH, do sada hrvatskoj vojsci iz Karlovca isporučeno 1.000 komada novih jurišnih pušaka. Sprema se tu i novi ugovor, koji bi regulirao idućih tisuću primjeraka, da bi se onda posao intenzivirao te u iduće dvije do tri godine dovršilo 'prenaoružavanje' čitave hrvatske vojske.

Izvori iz tvrtke naznačuju kako se intenzivno radi i na sklapanju novih poslova u regiji, o čemu je bilo kontakata i na samome sajmu ASDA u Splitu.

Kosor s puškom HS produkta
Šestan-Busch osvaja Rusiju

Nakon uspješnog sudjelovanja na sajmu IDEX u Abu Dabiju, u Splitu smo predstavnike poduzeća Šestan-Busch upitali o navodnome izletu u poslovna prostranstva Ruske federacije. Naime, naši bi proizvođači iz Preloga svoje kacige od aramidnih vlakana prodavali u Rusiji – prvenstveno ruskoj vojsci i ministarstvu unutarnjih poslova. To zbog birokratskih prepreka nije bilo moguće klasičnim izvozom, napominje tehnički direktor Božo Bujanić te se ovome problemu pokušalo doskočiti osnivanjem zajedničke tvrtke s tamošnjim partnerom.

Ipak, konačan ishod ovoga pokušaja uspostave proizvodnje hrvatskih kaciga na širem prostoru grada Moskve još nije do kraja jasan i objavljen.

Sjajni poslovi tvrtke INsig2 i NATO-a

Mnogo je jasnije stanje stvari oko nedavnog vojno-sigurnosnog uspjeha zagrebačke tvrtke INsig2, inače dijela IN2 grupe. Nakon što su oni u ljeto prošle godine kao prvo hrvatsko poduzeće potpisali Okvirni sporazum o suradnji (Basic Ordering Agreement – BOA) s NATO agencijom NC3A, INsig2 je stekao preduvjete za poslovanje s Sjevernoatlantskim savezom i počeo dobivati tendere iz svog područja interesa.

Goran Oparnica
, direktor, objašnjava da se tvrtka koju vodi odlučila na jedan od tih natječaja i javiti početkom jeseni 2010. Radilo se o projektu isporuke sklopa specijaliziranog hardwarea i softwarea za NATO bazu u Napulju, koji je početkom prosinca 2010. i dobiven.

Traženi je posao obavljen do kraja veljače, plaćen i uspješno okončan. Iako je ovaj posao sklopljen neposredno, u početnim fazama odnosa NATO agencije i poduzeća zagrebačkim su se privrednicima pri ruci našli Ministarstvo obrane RH, Vojna misija RH pri NATO u Bruxellesu, Ministarstvo gospodarstva te Hrvatska gospodarska komora - konačno dodavši barem ponešto sadržaja u dugogodišnje priče o NATO poslovima koji gotovo 'odmah tu, iza ugla' čekaju hrvatsko gospodarstvo.

Kako su trgovci oružjem osvajali Josipovića

Na prostorima ASDA u Splitu u jednu novu fazu ušao je i svojevrsni marketinški rat ponuđača modernih borbenih zrakoplova Ratnome zrakoplovstvu Hrvatske. Naime, tijekom svog posjeta sajmu ASDA, hrvatski se predsjednik Ivo Josipović kratko prošetao i izložbenim prostorom priredbe.

Na štandu europskoga konzorcija EADS, odnosno njegovog odjela nazvanog Cassidian (ponuđača zrakoplova Eurofighter), hrvatskog je predsjednika s pratnjom dočekao stručnjak hrvatskoga podrijetla te mu na materinjem jeziku objasnilo osnove ponude svoga poduzeća.

Nedaleko od toga, i samo malo kasnije, predsjednik Josipović je slično dočekan i na štandu švedskoga Saaba, proizvođača borbenog zrakoplova Gripen. Ondje je našem poglavaru stvari na hrvatskom približio mladi pilot švedskog ratnog zrakoplovstva, inače također hrvatskoga podrijetla. Ipak, tek ostaje za vidjeti hoće li koje od ovih nastojanja doista i utjecati na teške odluke što Hrvatskoj uskoro neizbježno predstoje na području vojnoga zrakoplovstva.

Splitski sajam oružja u procvatu

Ukupno gledano, Međunarodni sajam vojne opreme u Splitu ASDA 2011 predstavlja veliko i izuzetno pozitivno iznenađenje u inače tako sumornoj svakodnevici hrvatskog obrambenog sektora. Ostavivši na stranu činjenicu da je priredba održan u prostoru Spaladium Arene, izvana gotovo groteskno nedovršenog zdanja iz ere rukometnih prvenstava – radi se tu o iznimno dobro posječenom i organiziranom specijaliziranom događaju.

Zanimljiv u sadržaju i vrlo živ tijekom trajanja, prvi splitski vojni sajam ima šansu postati začetnik uspješnoga niza ovakvih priredbi. Budući da praksa američkog organizatora TNT Productions ukazuje na mogući dvogodišnji ritam događanja, već je danas lako reći kako s nestrpljenjem treba očekivati splitsko vojno-sigurnosno proljeće 2013. godine.