RJEŠENJA IZ ABB-A

Kako 'internet stvari' može povećati industrijsku proizvodnju za 30 posto

17.06.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Iako se protekle dvije godine puno govori o internetu stvari, većini ljudi još je uvijek vrlo teško zamisliti što on točno predstavlja. Kada operater preko jednog terminala prati flotu od 500 brodova diljem svijeta i kad softver sam optimizira njihove putanje ili kada računalo pomoću senzora može pratiti rad i učinak 20.000 trafostanica povezanih u mrežu - to je internet stvari, u kojem su uređaji opremljeni senzorima, računalima i softverom

Jedan od globalnih lidera u digitalizaciji i internetu stvari je švicarsko-švedska tvrtka ABB koja je u područjima energetike i automatizacije već dugi niz godina. Polovica svih njihovih proizvoda bazirana je na softveru.

'U kontekstu interneta stvari, usluga i ljudi, 'stvari' su uređaji opremljeni senzorima, računalnom snagom i softverom. Takvi uređaji već su mnogo godina u primjeni u sklopu ABB-ovih sustava za automatizaciju i upravljanje mrežama koje koriste klijenti iz cijelog svijeta i koji su, kao takvi, bili ključne komponente 'industrijskog IntRAneta', priopćeno je iz te kompanije.

Nove tehnologije, poput mobilnih komunikacija i računalstva u oblaku, potaknule su evoluciju interneta.

Napredne usluge osmišljene uz pomoć informativnih podloga za odlučivanje, koje se temelje na prikupljenim podacima, čine ključnu razliku po kojoj se izdvaja ABB-ov koncept.

Pružanje podrške klijentima uz pomoć napredne analitike koja omogućuje donošenje ispravnih odluka ključna je sastavnica uspjeha koji nadilazi granice tvornica, kompanija, pa čak i država.

Takav napredak može osigurati revolucionarno povećanje industrijske produktivnosti od 30 posto ili više što će pomoći u rješavanju temeljnih uzroka ključnih problema s kojima se svijet danas suočava, prvenstveno klimatskih promjena i slabog gospodarskog rasta.