stroge mjere

Kako će izgledati skijaška sezona: Mjere distanciranja posvuda, putnicima zajamčen potpuni povrat novca zbog mogućeg zatvaranja granica

07.10.2020 u 08:37

Bionic
Reading

Oko 200.000 Hrvata lani je skijalo na europskim skijalištima, no zov odmora ove godine remeti koronavirus. Upitna su i ostala zimska putovanja jer pravila o prelasku granice i epidemiološke prilike mijenjaju se iz dana u dan.

Pravila za skijanje u doba koronavirusa polako se slažu. Na talijanskim skijalištima sezona će izgledati potpuno drugačije. Tomislav Šepić za Dnevnik.hr iz izvršnog odbora ISIA-a objasnio je kako.

'Počevši od same karte koju više ne morate kupovati na kasama, možete je kupiti i preko interneta. Talijanska mjera je metar distance. Primjerice ako je gondola za osamdeset ljudi, oni će ih puštati pedesetak', objašnjava.

Hoće li uopće otići, Hrvati još razmišljaju. Agencije prilagođavaju ponude i primaju rezervacije uz mogućnost kasnije uplate. 'Ako Hrvatska isto odluči da je određena zemlja u crvenoj zoni i ne preporučuje se putnicima, zatvori granice za određenu zemlju ili obrnuto, tada se, naravno, svim putnicima mora jamčiti potpuni povrat svih uplaćenih sredstava', ističe direktorica putničke agencije Tamara Černeka.

Boje, brojke i pravila o prelasku granica mijenjaju se iz dana u dan. U Francuskoj su prekjučer zabilježena 5084 nova slučaja koronavirusa, Italija je imala 2257 novozaraženih, a Austrija 750. Prije mjesec dana epidemiolog Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV u šali je, kaže, za skijanje odabrao Slovačku ispred Austrije.

'Situacija u Slovačkoj sada se drastično pogoršala, ali i u Austriji. Što se tiče skijanja, sam čin spusta i skijanja nije rizičan za zdravlje, međutim sve ono što je vezano za to, to je sasvim sigurno rizičan događaj', izjavio je tada.

Kako bi rizik sveli na minimum i osigurali zimsku sezonu, Slovenci su razvili kodeks post-Covid turizma. 'On nam omogućava da svakom gostu koji dođe u Sloveniju osiguramo situaciju u smislu zdravstva na veoma visokom nivou', objasnio je Zdravko Počivalšek iz slovenske vlade.

Uz skijanje stižu božićni sajmovi i doček Nove godine. Građani su podijeljeni. Neki bi ostali kod kuće kako bi smanjili mogućnost da im korona uđe u firmu, dok bi drugi rado otišli na Advent u Zagrebu. Domaći gosti istaknuli su se u koronasezoni, a strance je, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac, privukla sigurnost.

'To je onaj moment na kojem moramo i dalje graditi budućnost hrvatskoga turizma, na produžetku turističke sezone, proširenju turističkih proizvoda i sigurnosti Hrvatske', poručila je.