SURADNJA

Kako će izgledati automobili budućnosti? Amazon i Stellantis kreću u suradnju

Natpis Stellantis je na FCA pogonu Mirafiori u Torinu

Natpis Stellantis je na FCA pogonu Mirafiori u Torinu

Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

Često se pitamo kako će ozgledati automobili budućnosti. Čini se da Amazon i Stellantis imaju odgovor.

Stellantis Group i američki tehnološki div Amazon će razviti softver za vozila.

Cilj je primjena Amazonovog digitalnog pomoćnika Alexa u automobilima, uključujući Jeep i Ram.

Platforma će uključivati ​​aplikacije koje podržavaju umjetnu inteligenciju za zabavu, navigaciju, održavanje vozila i usluge plaćanja.

Stellantis, koji u svom okrilju ima Fiat, Peugeot, Citroen i Chrysler, također će koristiti Amazonove online usluge (AWS) za računalstvo u oblaku, uključujući razvoj proizvoda.

Partnerstvo prati sve veći broj suradnji jer proizvođači automobila traže pomoć tehnoloških divova kako bi ažurirali iskustvo vožnje u svojim vozilima. Tako su Ford i Renualt prošle godine najavili partnerstvo s Googleom, dok se Microsoft udružio s Volkswagenom i General Motorsom.

Stellantis trenutno opskrbljuje Amazon vozilima koje internetski trgovac koristi za razvoj vlastitih usluga dostave. Prema ugovoru o partnerstvu, Amazon će biti prvi komercijalni kupac novog električnog vozila Ram ProMaster na baterije koje će Stellantis lansirati sljedeće godine.

Prema sadašnjim planovima, Stellantis će do 2025. uložiti 30 milijardi eura u električna vozila, pri čemu će do 20 posto sredstava otići na razvoj softvera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!