ČAČIĆEVA KRITIKA:

'Kad smo bili najbolji u Europi izgubili smo izbore'

18.12.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i nekadašnji šef HNS-a Radimir Čačić u intervjuu za tjednik Lider ustvrdio je kako bi se sigurno već gradili Plomin C, LNG terminal i elektrana na Ombli da je on ostao u Vladi

Oštro je kritizirao svoje bivše političke partnere zbog slabog korištenja EU fondova te smatra kako od Junckerovog plana (77 projekata vrijednih 21,5 milijardi kuna) Hrvatska neće imati nikakve koristi.

'O tog mi nećemo imati ništa. Ništa! Zato što pretpostavlja sposobnost da se osmisle, ponude i realiziraju projekti. Vlada u vezi s tim neće učiniti ništa. To je provjerljivo iz osnovnih brojeva. U prosjeku imamo budžet od 11 milijardi kuna na godinu iz fondova EU. Možemo uzeti 15 i više, nitko nam ne brani. Imali smo ispriku da ne možemo jer smo tek 1. srpnja 2013. Ušli u EU pa nismo bili spremni, ali trebali smo biti jer ulazimo 'samo' 10 godina'. Od 11 milijardi iz fondova EU za 2014. Iskoristili smo 3,04 milijarde, a u proračun EU dosad uplatili 3,6 milijardi. Treba li tome što dodati?', rekao je Čačić.

Smatra kako Vladino nečinjenje – nisu dirane plaće, ne ulazi se u reforme, ne smanjuju se rashodi – ipak ne vodi nužno gubitku izbora.

'Nije to baš tako sigurno. Gledajte sadašnju situaciju. Ova je vlada javno rekla da neće raditi ništa u 2015. Kada smo bili najbolji u Europi, jedini put u povijesti ove zemlje za vrijeme Račanove vlade, ta je vlada izgubila izbore. Građani su rekli da ih to uopće ne zanima. I onda se nemojte čuditi politici koja je prepoznala poruku tržištu. Zanimaju nas ćirilica, Haag, homoseksualni brakovi; sve osim rezultata', rekao je Čačić.