NADA SE AMERIČKOM KAPITALU

Kad će biti izgrađen LNG? Vrdoljak: Nemojte danas o rokovima

02.10.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao se danas u Zagrebu sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom. Glavne teme razgovora bile istraživanje nafte i plina u Jadranu te projekt LNG terminala na Krku

Vrdoljak je istaknuo kako je dolazak Hochsteina potvrda da imamo dobru energetsku strategiju te dokaz velikog interesa američkih investitora za ulaganje u Hrvatsku.

'Nastavak je to razgovora iz travnja kad smo u Washingtonu prezentirali naše strateške energetske interese i ciljeve. Nakon toga imali smo puno razgovora s američkim tvrtkama koje su zainteresirane za opskrbu, izgradnju, ali i trading iz LNG-a. Studija isplativosti je gotova i sad se radi na izradi biznis modela. Mislim da ćemo s američkim tvrtkama izgraditi održivi biznis model koji će LNG učiniti mnogo realnijim', rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje kad bi terminal mogao biti izgrađen, Vrdoljak je odgovorio: 'Nemojte danas o rokovima. Mislim da su Hrvatska, Europa i globalni svijet često opterećeni rokovima koji su vrlo često od strane politike bili nerealno prezentirani. Nema više te neozbiljnosti.'

Prema njegovim riječima, LNG će biti izgrađen kada 'poslovni model bude dovoljno izvediv i user frendly, i kada tržište kaže da ima potrebe za njim'.

'Rokovi nisu sve na što se trebamo fokusirati', zaključio je ministar.