IZBORI & MARKETING

Josipovićevih spotova najviše na Novoj, Bandićevih na HTV-u

13.01.2010 u 07:53

Bionic
Reading

Predsjednički izbori, osim treniranja demokracije, donijeli su i financijsku injekciju ugroženim medijima i marketinškoj industriji: od televizija, najviše su profitirale HTV i Nova TV, tim pobjednika Josipovića oprezno je zakupio jednaku količinu oglasnog prostora u Večernjem listu i u Jutarnjem, a kreatori 'Pravde' još ne žele otkriti koliko su zaradili

Žinić: Neiskustvo je bilo naša prednost

Agencija Bruketa i Žinić, koja je odradila kreativni dio Josipovićeve kampanje, prvi je put angažirana za neku predsjedničku kampanju. Nikola Žinić misli da je baš neiskustvo u političkom marketingu bilo njihova prednost:

'Jako smo zadovoljni budući da nam je ovo bio prvi susret s političkim marketingom i možda je baš to bilo naša prednost. Naravno, mi smo bili samo dio kotačića u stožeru i bez zajedničkog timskog rada ovih rezultata ne bi bilo', kazao je Žinić za tportal.

Priču o tome da je najpoznatiji domaći dizajnerski dvojac na kampanji zaradio između jednog i dva milijuna kuna, o kojoj bruje marketinški krugovi, pokušali smo provjeriti i kod Nikole Žinića. No on zasad nije htio otkriti koliko je zaradila 'pobjednička' agencija: 'Uskoro će kandidati predočiti svoje prihode i rashode i oni će biti dostupni svima'.

'U prvom se krugu Ivo Josipović znatno manje oglašavao, čuvali smo budžet jer se očekivao ulazak u drugi krug, dok je u drugom dijelu kampanje oglašavanje bilo pojačano', objašnjava Maja Godec, media account iz tvrtke Advans, koja je za Josipovićev tim radila strategiju planiranja i zakupa medija.

U prvom je krugu, ističe Godec, bilo puno manje oglasa u tisku i na televiziji, oslanjali su se na outdoor oglašavanje(jumbo i citylight plakati), koji je započet i prije službenog starta kampanje - 'teaserom' Pravdom.

Što se tiče televizijskih reklama, Josipović je bio znatno više prisutan na Novoj TV nego na HTV-u. Godec to objašnjava povoljnim uvjetima koje im je ponudila privatna TV kuća. 'HTV ima službeni cjenik i kod njih nema puno prostora za pregovore. Kako bismo optimizirali budžet, najviše smo reklama vrtjeli na Novoj jer bismo za iste novce na HTV-u imali tri puta manje emitiranja', upozorava Godec.

Doznajemo da su i drugi su kandidati, poput Primorca i Hebranga, dobili posebne pakete na Novoj TV, pa su se tamo i najviše oglašavali, za razliku od Milana Bandića koji je najviše potrošio na emitiranje reklama na HTV-ovom prvom programu.

Od tiskanih medija Josipović se podjednako oglašavao u Jutarnjem i Večernjem listu, nešto manje u 24 sata, kao i u regionalnim novinama Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu i Glasu Slavonije. Strategiju štednje u prvom krugu Josipovićev tim je primijenio i kada je u pitanju oglašavanje na portalima, a osim oglasa, glasače je pridobivao i na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru.

S obzirom na to da se u prvom krugu nadmetalo nekoliko kandidata s vrlo izdašnim budžetima, a i oba kandidata u drugom krugu raspolagala su milijunima, može se konstatirati da su predsjednički izbori zapravo bili dobrodošla financijska injekcija recesijom dramatično oslabljenom medijskom i marketinškom biznisu u Hrvatskoj.