MIRANDO MRSIĆ

'Josipović će imati jak gospodarski savjet'

Bionic
Reading

Mirando Mrsić, v.d. predstojnika Ureda predsjednika RH, u sinoćnjoj je emisiji 'Otvoreno' najavio da će se novoizabrani predsjednik posebno baviti gospodarstvom

'Osnovat će se jedan jak gospodarski savjet koji će savjetovati predsjednika zajedno sa savjetnikom za gospodarstvo u onim pitanjima koja se tiču svih nas, a to je da Hrvatska krene boljim putem, jer kriza nam je na leđima, svaki dan sve više ljudi ostaje bez posla i, prema tome, to će biti jedan od jakih dijelova politike predsjednika Josipovića u sljedećem periodu', rekao je Mrsić.

Danas će Josipović potvrditi svoj savjetnički tim, a mediji pišu da će Boris Cota, profesor makroekonomije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i član Savjeta Hrvatske narodne banke, biti promoviran u savjetnika za ekonomiju.

Cota će, prema pisanju Poslovnog dnevnika, funkcionirati kao šef ekonomskog tima koji će za novog predsjednika, kada to okolnosti budu zahtijevale, otvarati rasprave o temama od nacionalnog interesa. Neće biti vezan ni ugovorom o djelu, već će posao obavljati pro bono, a status šefa tima omogućit će mu ostanak na Ekonomskom fakultetu, kao i u Savjetu HNB-a.

Njegov izbor za glavnog ekonomskog savjetnika, smatra se, rezultirat će konstruktivnijim dijalogom s Vladom i monetarnom vlašću nego u doba predsjednika Mesića, pa se u stručnim krugovima komentira da bi pitanje tečaja i devalvacije kune napokon moglo sići s dnevnog reda na Pantovčaku kao glavna tema dugogodišnjih sporenja tih triju instanci.