NAGRADA ČASOPISA 'LIDER'

Josip Bohutinski - gospodarski novinar godine

08.03.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Dobitnik prve Liderove novinarske nagrade 'Hrvoje Mateljić' za najbolje gospodarske priloge u 2009. je Josip Bohutinski, tridesetpetogodišnji istraživački novinar gospodarskog dnevnika Business.hr za seriju tekstova vezanih za teme iz prometa koji su uključivali otkrivanje afere skupog bojanja tunela u HAC-u do poslovanja Croatia Airlinesa i štrajka stjuardesa

Novinar Business.hr-a Josip Bohutinski u ponedjeljak 8.ožujka u zagrebačkom je Novinarskom domu proglašen najboljim gospodarskim novinarom u 2009. i prvim dobitnikom nagrade 'Hrvoje Mateljić' osvojivši točno polovinu ukupnih glasova žirija koji se sastojao od urednika sedam gospodarskih redakcija. U žiriju su bili Stjepan Blažević (Jutarnji list), Darko Buković (Privredni vjesnik), Sonja Hodak (Business.hr), Danijela Jozić (Novi list), Darko Markušić (Poslovni dnevnik) , Miodrag Šajatović (Lider) i Viktor Vresnik (Forbes).

Bohutinski je izrazio veliki ponos što je prvi dobitnik nagrade nazvanepo tako iznimnom novinaru i dragoj osobi kao što je bio pokojniMateljić. U karijeri je Mateljića, nažalost u 35. godini zaustavila tragična smrt 18. prosinca 2008.

'Novinarstvo u Hrvatskoj u velikoj je krizi, sve je manje neovisno, sve se manje piše i govori o bitnim problemima našeg gospodarstva i društva. Sve je manje sadržaja, previše se prostora daje formi. No ipak nije sve tako crno, nagrada koju sam dobio od Lidera pokazuje da se novinarstvo nošeno tim idealima i principima ipak još prepoznaje i cijeni,' izjavio je Bohutinski.

Josip Bohutinski je novinar koji je još 2007. razotkrio i kontinuirano objaviljivao u Business.hr-u serije tekstova o kriminalu i namještenim natječajima u cestogradnji, o sumnjivim poslovima koje su državni organi tek 2009. počeli istraživati i propitivati. Priznanje Bohutinskom danas zapravo je priznanje novinarskoj nepokolebljivosti jer on i cijelo uredništvo u vrijeme prvih istraživačkih teksotva o cestogradnji bili su izloženi ozbiljnim prijetnjama.

Veliki broj novinara i urednika, te predstavnika poslovne zajednice, okupljenih danas na dodjeli prve nagrade u čast Hrvoju Mateljiću, svjedoči o tome da je tjednik Lider svojom inicijativom pokrenuo pravu stvar: struka treba bodriti i izdvajati novinare koji unatoč svemu ustraju na profesionalnosti i hrabrosti.