RADIMIR ČAČIĆ

'Još nismo došli u period zdravog razuma'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 09.03.2012 13:04
  • Objavljeno 09.03.2012 u 12:48
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Važno je da jedna zemlja prepozna u kojim područjima treba stvarati sustave koji mogu nositi razvoj', naglasio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na predstavljanju projekta Sektorske analize hrvatskog gospodarstva kojeg su pokrenuli magazin Banka i Ekonomski institut iz Zagreba

'Postoji period zdravog razuma, mi kao država u taj period još nismo došli, ali postoji nada da se to desi', rekao je Čačić, dajući do znanja da Hrvatska, za razliku od razvijenih zemalja, tek treba primijeniti sustavni pristup kako bi se optimalno iskoristili ključni gospodarski potencijali.

Čačić je pohvalio projekt Sektorskih analiza, naglašavajući da će one biti od koristi svima koji donose odluke u gospodarstvu.

Publikacija Sektorske analize, koje će Banka i Ekonomski institut objavljivati periodično, obrađuju Sektorske analize obrađuju osam sektora hrvatskog gospodarstva: trgovinu na malo, prehrambenu industriju i industriju pića, graditeljstvo i nekretnine, kemijsku industriju, ugostiteljstvo i turizam, promet i veze, farmaceutsku industriju te energetiku i naftnu industriju.

Ovih osam sektora odabrano je zato što su oni značajan dio poslovnog sektora u zemlji (bez financijskog sektora) - tvrtke u ovim sektora čine preko 90 posto ukupnog broja tvrtki u nefinancijskom poslovnom sektoru i ostvaruju gotovo 40 posto bruto dodane vrijednosti ukupnog gospodarstva.

'Na ovaj projekt nas je potaknula činjenica da je sektorski pristup kod nas iznimno rijedak', naglasila je Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta. Istraživači Ekonomskog instituta i novinari Banke od veljače su obradili tri sektora, kemijsku industriju, prehrambenu industriju i trgovinu na malo.

Godišnje je predviđeno izdavanje 18 brojeva Sektorskih analiza - po dvije za svaki sektor, osim trgovine na malo za koju će Sektorske analize izlaziti tromjesečnom dinamikom.

U svakom broju Sektorske analize donose glavne sektorske pokazatelje, pregled najznačajnijih trendova i analizu najznačajnijih trgovačkih društava u pojedinom sektoru, osnovne informacije o makroekonomskom okruženju, vijesti iz Hrvatske i svijeta te prikaz kretanja u okruženju i svijetu vezanih uz pojedini sektor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi