poznata taktika

Jesu li Rusi opet uspjeli pretvoriti ukrajinsko žito u smrtonosno oružje?

26.07.2023 u 19:11

Bionic
Reading

Nakon što se Rusija jednostrano povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, dogovorenog uz pomoć Ujedinjenih naroda, prehrambena kriza koja se dogodila lani mogla bi se ponoviti. Osim što su se povukli iz sporazuma, Rusi su napali sve važnije ukrajinske luke

Ako se ruski napadi nastave i ako se ne dozvoli izvoz ukrajinskog žita, cijene hrane diljem svijeta mogle bi ponovno narasti, a najsiromašnije zemlje svijeta riskiraju posvemašnju glad, piše američki Fortune.

Prošlog mjeseca u Londonu je organizirana konferencija na kojoj se razgovaralo o obnovi Ukrajine, pri čemu bi glavnu riječ trebao voditi privatni sektor i pri čemu se ponajprije treba pozabaviti obnovom devastirane poljoprivrede jer ona čini 11 posto ukrajinskog BDP-a, 41 posto izvoza i 14 posto radne snage.

Rusi u Ukrajini provode taktiku 'spaljene zemlje': obradiva zemlja sada je zasijana tisućama mina dok se gubici poljoprivrednih strojeva također broje u tisućama. No to nije sve, piše Fortune, jer se u okupiranom dijelu zemlje provodi posvemašnja pljačka.

Primjerice, ruska tvrtka Agrocomplex, u vlasništvu obitelji bivšeg ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva, upisala se na 400.000 jutara zemlje i time postala najveća poljoprivredna tvrtka u toj zemlji. Oko dvije trećine poljoprivrednog zemljišta u zoni 'specijalne vojne operacije' trenutačno je neupotrebljivo zbog mina. Ironično u cijeloj ovoj priči je to da su Kinezi vlasnici oko 10 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, pa ispada da Rusi okupiraju i kineske posjede.

  • +2
Rat u Ukrajini - napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Prema ukrajinskim izvorima, izravne štete u poljoprivredi ove godine iznose 8,7 milijardi dolara, a neizravne štete penju se na iznos od 31,5 milijardi dolara. Samo ove godine ukradeno je ili uništeno oko 3,8 milijuna tona žita i 1,2 milijuna tona sjemenki suncokreta, pa se ukupna razina poljoprivredne proizvodnje spustila na razine od 2012.

Kad bi rat danas prestao, Ukrajini bi trebalo oko deset godina da obnovi poljoprivredni sektor. Mikola Solski, ukrajinski ministar poljoprivrede, kaže da obnove neće biti bez svojevrsnog Marshallova plana i golemih donacija iz inozemstva.

obavještajci tvrde

Sprema se pomorska blokada ukrajinskih luka?

Ruska Crnomorska flota priprema se za blokadu ukrajinskih luka nakon što se Moskva povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu, tvrde britanski vojni analitičari.

Moderna ruska korveta Sergej Kotov već patrolira rutom između Bospora i ukrajinskog lučkog grada Odese, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo obrane u dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini. 'Postoji realna mogućnost da će biti dio skupine za presretanje komercijalnih brodova, za koje Rusija vjeruje da plove prema Ukrajini', navodi se u izvješću. Rusija se povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu prošlog tjedna unatoč oštrim međunarodnim kritikama.

Sporazum je sklopljen kako bi se osigurala opskrba zemalja koje se oslanjaju na žitarice iz ratom razorene Ukrajine. Prema uvjetima sporazuma, ukrajinsko žito izvozilo se preko Crnog mora i  turskog tjesnaca Bospora.

Na globalnoj je razini ruska invazija blokirala bezbrojne pošiljke kukuruza, pšenice i suncokretova ulja, što osobito pogađa zemlje poput Egipta i Libanona, ovisne o uvozu hrane iz Ukrajine i Rusije od 60 do 80 posto.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da bi rat u Ukrajini u glad ili stanje slično gladi mogao gurnuti i do 49 milijuna ljudi diljem svijeta, što će Moskva sigurno znati iskoristiti kao dodatno oružje i sredstvo prisile na ugrožene zemlje.