nakon banaka

Je li europski nekretninski sektor žarište nove velike krize?

14.04.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Raste zabrinutost oko zdravlja europskog tržišta komercijalnih nekretnina, a neki se ulagači pitaju bi li to mogao biti sljedeći sektor koji će eksplodirati nakon prošlomjesečne bankarske krize

Više kamatne stope povećale su troškove zaduživanja i smanjile vrijednosti u sektoru nekretnina, koji je posljednjih godina vladao usred niskih prinosa na obveznice.

U međuvremenu, kolaps američke banke Silicon Valley Bank u ožujku i kasnije hitno spašavanje Credit Suissea potaknuli su strahove da bi propast drugih banaka neminovno srušila i tržište nekretnina.

Europska središnja banka ranije ovog mjeseca upozorila je na 'jasne znakove ranjivosti' u sektoru nekretnina, navodeći 'opadajuću tržišnu likvidnost i korekcije cijena' kao razloge za neizvjesnost i pozivajući na nova ograničenja fondova komercijalnih nekretnina kako bi se smanjili rizici od kriza nelikvidnosti, piše CNBC.

Već u veljači, europski fondovi za ulaganja u nekretnine zabilježili su odljeve od 172 milijuna funti (215,4 milijuna dolara), prema podacima Morningstar Directa, što je oštra suprotnost od priljeva od gotovo 300 milijuna funti zabilježenih u siječnju.

Segment ureda, glavna komponenta tržišta komercijalnih nekretnina, pojavio se kao središnji za potencijalne strahove od pada cijena s obzirom na veće pomake prema udaljenim ili hibridnim obrascima rada nakon pandemije Covida.

Prema Goldman Sachsu, ulaganja u komercijalne nekretnine čine oko 25 posto kreditna američkih banaka - brojka koja se penje na čak 65 posto među manjim bankama, koje su u posljednje vrijeme bile u središtu stresa.

Capital Economics prošlog je mjeseca povećao svoju prognozu korekcije cijena nekretnina u eurozoni s 12 posto na 20 posto. Međutim, nisu svi uvjereni u nadolazeći pad.

Pere Vinolas Serra, izvršni direktor španjolske tvrtke za nekretnine Inmobiliaria Colonial i predsjednik Europskog udruženja nekretnina, rekao je da situacija u Europi izgleda povoljno. Trend povratka u urede bio je jači u Europi nego u SAD-u, rekao je, dok su stope popunjenosti ureda bile veće na starom kontinentu.

Od kraja 2022., europske stope slobodnih uredskih radnih mjesta iznosile su oko 7 sedam, znatno ispod 19 posto u SAD-u, prema savjetniku za nekretnine JLL.