MUDRINIĆ U 'TEMI DANA'

'Javnoj upravi potrebna je reforma da postane efikasan servis'

04.09.2013 u 20:41

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i prvi čovjek HT-a Ivica Mudrinić gostovao je u 'Temi dana' gdje je komentirao pomak naprijed za šest mjesta na globalnoj ljestvici konkurentnosti. Prema ovogodišnjim rezultatima, skočili smo sa 81. na 75. mjesto

Mudrinić je kazao da treba biti zadovoljan činjenicom da smo nakon pet godina uzastopnog pada konačno napravili zaokret i poboljšali svoju poziciju. 'Područja na kojima smo napravili bitan pomak su tehnološka spremnost, infrastruktura, visoko obrazovanje, zatim područja gdje smo dosta niski, ali smo napravili pomak poput financijskog tržišta, poslovna sofisticiranost i institucije. To su i područja gdje zaostajemo poput javne uprave i slično', kazao je Mudrinić.

Potom je objasnio da ovo nije isključivo gospodarsko mjerenje, već mjerenje hrvatskog društva u cjelini u odnosu na druge zemlje. 'Uspoređuje se nas s njima koliko možemo oploditi kapital i koliko smo privlačni kad netko razmatra hoće li ili neće ulagati i Hrvatsku', naveo je predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.  Mjeri se zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura koliko je efikasan javni sektor. U Hrvatskoj su najgore ocijenjeni troškovi poticanja poljoprivrede, poticaji za zapošljavanje i privlačenja talentiranih ljudi.

Mudrinić smatra da je to odraz raspoloženja u Hrvatskoj. 'Uz ove kategorije trebali bi još dodati efikasnost javne uprave, zatim efikasnost tržišta rada. I tu se obično misli o fleksibilizaciji o tome kakvo je radno zakonodavstvo. Radi se o tome da bi trebalo stvoriti uvjete u kojima tržište rada stvarno postoji. Na tržište rada gdje se poslodavci natječu za najboljeg pojedinca koji je stručno osposobljen', mišljenja je Mudrinić.
Potom je naglasio da o efikasnosti javne uprave i nužnim reformama govore već desetak godina.

'Nije nama cilj, svima kolektivno kao društvu, spustiti plaće, naprotiv, mi želimo valorizirati rad u javnoj upravi na pravi način', naglasio je. Javnoj upravi, dodao je, potrebna je reforma da postane dobar servis građana i poslodavaca, da se skrate rokovi, nagradi učinak, čime bismo poticali to da najbolji ljudi uđu u javnu upravu i stvorimo dobar, efikasan servis.

Potom je istaknuo i područje inovativnosti gdje mi kao država ulažemo manje od jedan posto BDP-a u razvoj i istraživanje, a Europska unija cilja tri posto BDP-a. 'Nužno je osigurati efikasnost javnog sektora da on bude najbolji servis gospodarstva', mišljenja je Mudrinić. U Hrvatskoj, prema ocjenama iz istraživanja, velike su prepreke pri ulaganjima nestabilnost politike i korupcija.

'Radi se o čestim promjenama poreznog okvira, zakonodavnog okvira. Poduzetnik dođe i kupi nešto što je u skladu s prostornim planom i to se poslije promijeni', napomenuo je Mudrinić i dodao da nije samo središnja država u pitanju, nego sve razine vlasti. Naš diskontinuitet odražava se na svim razinama.

'Što se korupcije tiče, ona je nekada bila na prvom mjestu; pala je na ljestvici nakon svih procesa koji su provedeni, i dalje je zastupljena, ali je niža nego što je prije bila. Istraživanje potvrđuje ono što mi u javnosti često vidimo, a i raspoloženje koje vlada među poduzetnicima i građanima', naveo je Mudrinić. Smatra da smo pet godina padali na ljestvici konkurentnosti jer smo ulagali u projekte koji nisu rezultirali ni radnim mjestima ni poboljšanjima, a ukazivali smo na reforme koje se nisu dogodile.

U područjima infrastrukture pak, kao što su ceste, telekomunikacije, internet i slično, zatim tehnološka spremnost koja je vezana za te teme, visoko obrazovanje i zdravstvo u prvih smo 50 zemalja.
'Kada bismo izuzeli područja koja nas opterećuju, mi smo vrlo konkurentni. I kada nas promatrate, mi nismo zaokruženi; imamo područja u kojima smo vrlo nekonkurentni poput institucija javne uprave i slično, a zatim imamo područja gdje smo vrlo konkurentni i imamo nešto sredine. Na nama je da pokušamo potaknuti reforme, da se počnemo baviti područjima u kojima smo loši kako bismo poboljšali stanje i time bismo otklonili prepreke ulaganjima', zaključio je predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić.