PODUZETNIČKA KONFERENCIJA U OSIJEKU

Javno-privatno partnerstvo moguće jedino bez korupcije

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.09.2011 20:03
  • Objavljeno 15.09.2011 u 16:34
Sandra Švaljek

Sandra Švaljek

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Osim velikih infrastrukturnih projekata Hrvatska nije iskoristila veći dio mogućnosti koncepta javno-privatnog partnerstva, rekla je danas u Osijeku Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

Govoreći na stručnom skupu 'Inovativnost i poduzetništvo' ustvrdila je da za posljedice gospodarske krize u Hrvatskoj krivicu jednako dijele privatni i javni sektor. Prvi zbog svoje bahatosti, drugi zbog rastrošnosti, pa stoga zajednički trebaju ponijeti teret izlaska.

Pri tome, smatra Švaljek, ne mora se inzistirati na velikim projektima poput autocesta, nego i na onima koji ljudima poboljšavaju kvalitetu života. 'Naši gradovi i stare jezgre trebaju obnovu, a to je prilika za posao za cijeli niz obrtnika i manjih poduzeća. Samo okolišni acquis tražit će ulaganje desetaka milijuna eura u projekte poput zaštite voda, i to će također biti prilika za posao malim i srednjim poduzetnicima', kazala je Švaljek, savjetnica premijerke Jadranke Kosor, prisutnim poduzetnicima i ostalim zainteresiranima.

Preduvjeti za poslove u kojima privatni sektor javnosti pruža usluge, koje je tradicionalno obavljao javni sektor, ali uz blagoslov državnih institucija, dakako detaljno moraju biti regulirani. U protivnom, javni interes mogao bi biti izvrgnut zlonamjernoj privatizaciji s ciljem osobnog bogaćenja nekolicine upletenih, na račun javnih korisnika, a ukupni trošak provedbe projekta opet prebačen na grbaču narodu putem zaduženja javnog proračuna.

Zato, za provedbu javno privatnog partnerstva valja akumulirati političku volju, prave zakonske propise, stručnost institucija, transparentnost nabave i kredibilitet projekata. Budući da o ovom modelu, nastalom izvorno u Velikoj Britaniji, govorimo ipak u Hrvatskoj, naglašava se da sve od navedenog ništa neće garantirati, ako je bilo koji dio procesa korumpiran. Ovaj detalj uvijek se navodi s posebnim naglaskom, iz poznatih razloga.

Uz organizatore ove dvodnevne konferencije, osječki Poduzetnički inkubator Bios, Centar za poduzetništvo u Osijeku i Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje, skup su suorganizirale Osječko-baranjska županija, poslijediplomski studij poduzetništva Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Privredna banka Zagreb. Priliku za govor zato je dobio i dugogodišnji predsjednik uprave te banke Božo Prka, koji se založio za promjenu hrvatskog ustava.

'Hrvatska se ustavom mora obavezati na vođenje uravnoteženog budžeta. Rasprava o tome vodi se i u Italiji, koja je pod pritiskom Njemačke', upozorio je Prka. Razloga za ovakvu ustavnu promjenu Prka nalazi u potrebi ograničavanja javne potrošnje na iznos manji ili jednak punjenju državnog proračuna.

Danas i sutra na konferenciji bit će održano 20-ak stručnih predavanja o financiranju poslovanja, poslovnom povezivanju i inovativnim poslovnim konceptima te pokretanju razvoja kroz suradnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi